2020 13. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2020 00:10
Sayısız kez incelenmiş, yorumlanmış, hakkında türlü şeyler söylenmiş bu eserle ilgili bende birkaç söz söyleyebileceğimi düşünerek yorumuma başlıyorum. Öncelikle kitabı okurken herhangi bir anlam bulanıklığı, türkçe bozukluğu vs. ile karşılaşmadım. Bu sebeple çevirisinin iyi olduğunu söylemek isterim. Kitabın kendisine gelecek olursak, kahramanları hayvanlardır ve kendilerine kötü muamele eden insanlara isyan edip, onları çiftlikten kovarlar. Kendi yönetimlerini ele geçiren hayvanlar zamanla daha zeki olanlar tarafından kandırılıp, adım adım köleleştirilmişlerdir. Ne yazık ki, bunun farkında bile değildirler. Kitaba ilk başladığımda; bir arkadaş, geçmişin eleştirisi olmasına rağmen günümüzle de benzerlikleri olduğunu söylemişti. Ne kadar haklı olduğunu şimdi anlıyorum. Aslında sadece geçmişte değil günümüzde de daha zeki ve kurnaz olanlar diğerlerini uyutup haksız kazançlar elde ediyorlar. Bu sebeple kitabın insanları sorgulamaya yöneltebileceğini, daha farklı düşünce yolları kazandırabileceğini de eklemek isterim. Okumayan herkese tavsiye ederim.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,8bin okunma