2020 10. kitabı
Kitabın Margaret Atwood' un sunuşuyla başlaması Bu zaman diliminde insanlar Kuluçka ve Şartlandırma Merkez'inde seri üretimle dünyaya geliyorlar. Sosyal statülerine, işlerine, düşünce yapılarına, fiziksel özelliklerine, nasıl bir hayat yaşayacaklarına devlet karar veriyor ve doğmadan bunu kabul edecek şekilde şartlandırılıyorlar. Toplulukta Alfa, Beta, Delta, Gama, Epsilon olmak üzere beş sınıf var. Anne, baba, aile gibi bireyci olmayan kavramlar hoş karşılanmıyor. Herkes duygusal bağ kurmamak şartıyla istediği kişiyle birlikte olabilir. Kimse yaşlanmıyor artık teknolojinin gelişimi bu gibi her soruna bir çözüm bulmuş. İnsanlar görevlerini yerine getirmek, dini ayinlere katılmak geri kalan zamanlarda ise sorgulamaya,düşünmeye fırsatları olmasın diye eğlenmekle yükümlüler. Hatta sınırlı şekilde kullanabildikleri insanı tüm sorunlardan uzaklaştıran Soma isimli bir uyuşturucuları ve çeşitli oyunları var. Diğer yandaysa tek eşliliğin, aile kavramının, hala yaşatılan geleneklerin ve daha insanlara has bir hayatın olduğu Ayrıkbölge var. Daha fazla ayrıntı vermeyeyim. Yazıldığı zamandan yüzyıllar sonrasını anlatan bir kurgu kaleme almış Huxley. Oysa kitabın yayımlanmasından 88 yıl sonra yani bugün yaşadığımız dünya bu kitapla pek çok benzerlik göstermekte. Yaşadığı zamanı iyi tahlil ettiği için kurgusundaki geleceği iyi tasvir edebilen yazarlardan biri. Kitabın ütopya mı, distopya mı olduğu hep tartışılmış. Açık ara farkla distopya kanaatimce.
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,3bin okunma