Polisiye
2020 8. kitabı
Selam Philipp Kerr kitaplarını yazarken, isim konusunda o kadar dikkatli ki hayran olmamak elde değil. Serinin altıncı kitabı, ‘Ölüler Dirilmezse’, incilin, 1.KORİNTLİLER 15 kısmını baz alarak, (korintlilere, vaaz edilen müjde, vermek amaçlı) yazmış. Ve kitabın sonunda buna atıfta bulunarak sonlandırıyor. . . Gelelim kitaba; Kitap, iki bölüme ayrılmış ve ayrı zaman çizelgeleri ile devam ediyor. İlk bölüm;1934'te Berlin'de... İkinci bölüm;1954'te Küba'da geçiyor. Daha önce ki seriler de olduğu gibi, karakterler ve konumlar mükemmel bir şekilde yerleştirilmiş. Diğer kitapları gibi, bu kitaptaki, her iki hikayeden de keyif aldım, özellikle ilk bölüm biraz daha içgüdüseldi. Kerr kitapları, bilgilerimi tazelediği gibi, bilmediklerimi de araştırtıyor bana. Tazeleme demişken, Mesela, Nürnberg Yasalarına da bolca atıfta bulunmuş Kerr bu kitabında. Alman tarihini az çok biliyorsanız, Naziler iktidara geldikten sonra, Almanya, Yahudiler, Komünistler ve Nazilerin sevmediği herkes için özellikle, son derece tatsız bir yer haline gelmişti o dönem. Ve Kim ne derse desin adam, her zaman olduğu gibi, tarihi karakterleri, kurgusal insanlarla karıştırarak, tarihsel kurguyu, tarihsel gerçeklerle, inanılmaz harmanlıyor. Özellikle, Bernie'yi o yıllarda herhangi bir Almandan daha çok vicdanlı, daha çok insan gibi gösteriyor. Gunther, sert, alaycı, bilge çatlak, mıknatıs gibi bela çekici bir dedektif olması bir yana, doğru yolda kalmasını sağlayan ahlaki bir değerlere de sahip. Kahramanımızda, kendisini , hem siyasi yolsuzlukla savaşırken, hem de şantaj ve yolsuzlukla örülü bir ağın içerisinde buluyor her defasında. . . Umarım, Kerr’in kendisi gibi, romancı olan eşi Jane Thynne’ nin de bir gün kitaplarını çevirirler de okuruz. Ruhuna huzur üstad. . . Sevgiyle kalın, evde kalın, hoşçakalın #leylidevranca . .
Ölüler DirilmezsePhilip Kerr · Alfa Yayıncılık · 201547 okunma