1984
2019 26. kitabı
Bir ütopya olmasına rağmen gerçekleşmesi muhtemel. Büyük Birader sizi gözetliyor vurgusuyla başlayan kitap, devletin arka planındaki gücü simgeliyor, yani Büyük Birader egemen rejimin bir simgesi. Sürekli gözetleyen Teleekran, gözetleme mekanizmasının insan yaşamına etkisini ortaya koyarken günümüzün gerçeklerini de sunuyor bize. Tek boyutlu toplumun tek boyutlu düşüncenin oluşmasında en önemli araçlardan birinin de Dil olduğunu hepimiz biliyoruz muhakkak. Düşünce hayatını yok etmek ve ülkenin geçmişle ilişkisini koparmak için ülkenin dili tahrip edilmekte, sürekli yeni kelimeler üretilerek yeni bir dil yaratma çabası güdülmektedir.Yeni söylemin temel ilkesi düşüncenin tüm türlerini imkansız kılmak ve düşünce sınırlarını daraltmaktı.Sonunda düşünce suçu olanaksızlaştırılacaktı, gerek duyulan her kavram eşdeğer sözcüklerden sıyrılarak tek bir sözcükle anlatılacaktı.Bütün kavramların içi boşaltılmış ve tersi kavramlarla doldurulmuştu.Bütün bunlar dil ve benzeri kültür unsurlarıyla toplumun yozlaştırıldığını düşündürmüyor mu bizlere? Savaşlar, aile yapısının yok edilmesi, düşünce suçlularının buharlaştırılması,tarihi arşivlerin değiştirilmesi, sınıf ayrımcılığının kavgaya ve karmaşaya yol açacağı,dilin yok edilmesi çabası, teleekranlarla insanların gözetlenmesi..Orwell'in geleceğe dönük öngörüleri beni hakikaten kendisine hayran bıraktırdı. Winston ile Julia'nin aşkının nereye kadar olduğunu ve insanların acıya dayanma gücünü okurken göreceksiniz 101 nolu odada yaşananları okurken hissedeceksiniz Özgürlük 2 kere 2'nin 4 olduğunu söyleyebilmektir Unutmayın Büyük Biraderin gözü her zaman üzerinizdedir
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200bin okunma
Bir nevi komünizmi eleştiriyor
Umay EFEOĞLU
Veya Distopik bir gelecek tasviri...