2020 32. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2020 00:53
Aytmatov üslubu su gibi olan bir yazar. Nasıl aktı, nasıl bitti anlayamadım. Can dostu Kazangap'ın vefatı sonrasında, onun vasiyetiyle Ana-Beyit mezarlığına defin için giden Yedigey'in bir günlük yolculuğu anlatılıyor. Ama o nasıl yolculuk... Yedigey yolculuk boyunca Kazangap ile tanışmasını, ilişkilerini, Sarı-Özek'i, komşularını, Karanar'ı, bazı siyasi olayları ve daha bir çok şeyi düşünüyor. Hatıradan hatıraya geçiyor. Bahsini açtığı bir konunun devamını belki çok sonra anlatıyor. Ama bunu öyle ustaca yapıyor ki sanki kelimelerde dans ediyor. Ara ara uzay meseleleri anlatılıyor. "Nedir bu 51. bölge olayları, bağlantısı ne?" diye düşünürken, başka gezegendeki uygarlığı bizden gelişmiş olan bir toplumla, Sarı-Özek bozkırındaki insanların yollarını kesiştiriyor. Yazıldığı döneme göre bu nasıl bir hayal gücü demekten kendinizi alamıyorsunuz. Aytmatov'un takdire şayan bir diğer yönü ise kendi toplumunun kültüründen değerler işlemesi.. Eserlerinde halkına ait atasözlerine, şiirlere, türkülere, halk hikayelerine, masallara ve buna benzer bir çok folklorik değere yer veriyor. Bunlar anlatımı güzelleştirdiği kadar bu değerleri unutulmaz kılıyor. Abutalip Kuttubayev romanın etkileyici karakterlerinden biri. Nasıl güzel bir baba. Savaşta Almanlara esir düşmüş ve esir kampından kaçmış. Ama öğrencileri bile bu konuda onu suçluyor ve idare tarafından uzaklaştırılıyor. Öğrencisinin "niçin beyninize sıkıp kendinizi öldürmediniz?" sorusu beni çok şaşırttı. Neden kendini öldürmeliydi? Sonra öğreniyoruz ki o zamanın Rusya'sında bu yasaklanmış. Esir düşen asker kendini öldürmeliymiş. Abutalip'in akıbetini, tutuklandıktan sonra yaşadıklarını merak etmiştim. "Cengiz Han'a Küsen Bulut" bu konuyla ilgiliymiş ve adı geçen bu roman okunmadan Gün Olur Asra Bedel tam okunmuş sayılmazmış. O zaman listemize ekleyelim. Son olarak şunu söylemeliyim ki, trenleri hep sevdim. Hiç binmedim ama trenle uzun yolculuklar yapmak hep hayalimdi. Bu kitap bu isteğimi daha da arttırdı, çünkü; "Bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider gelir. Bu yerlerde demiryolunun her iki yanında ıssız, engin, sarı kumlu bozkırın özeği Sarı-Özek uzar giderdi. Coğrafyada uzaklıklar nasıl Greenwich meridyeninden başlıyorsa, bu yerlerde de mesafeler demiryoluna göre hesaplanırdı. Trenler ise doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider gelirdi."
Gün Olur Asra BedelCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202655,9bin okunma