Şöyle Garip Bencileyin ...
2020 21. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2020 18:56
Hikayemi sen yaz Molla Kasım … Od, ilk basımı Ekim 2011'de yayınlanmış olan İskender Pala romanı. Kitap ünlü Türk tasavvuf ehli  ve halk ozanı olan Yunus Emre'nin yaşamı üzerine kaleme alınmış bir eser. Roman Molla Kasım'la başlıyor , Molla Kasım'la bitiyor . Yaktığı ve dereye attığı şiirlerin Yunus'a ait olduğunu anlayan Kasım ,bu durumu düzeltebilmek adına Yunus Emre'nin hayat hikayesini yazmaya karar verir. Anlayacağınız hikayenin anlatıcısı yazarın kurguladığı Molla Kasım'ın ta kendisidir .  Yunus Emre'nin Sarıcahöyük'te başlayan hikayesi , yine Sarıcahöyük'te sona eriyor . 40 yılı aşkın süreyi kapsayan bu hikayede acılar ,kederler , arayış , kayboluş , kendini buluş ve en önemlisi Aşk'ın her hali mevcut . Anadolu belki de en zor zamanlarını yaşıyor ,Anadolu insanı da en korkulu zamanlarını... Düşman çok yardım eden yok . Açlık ,sefalet , hastalık ,ölüm var ,çare yok . Böyle bir tarih sahnesinde Yunus'un hikayesi yazılıyor hem de kanlı harflerle . Yunus yanıyor ,kendini taşıdığı odunlarla Od'lara atıyor ,sonra yine taşıdığı Su ile içindeki ateşi yine kendi söndürüyor. Gönül gözü açılıyor Hayat gözü kapanıyor . Oğluna kavuşuyor ,gönül gözüyle hasret gideriyor . Yüreğinde Elif aşkı ile Yaratanın aşkı birbirine karışıyor . Bu aşk onu elden ele dolaştırıp dilden dile söyletiyor . Icindeki ateş söze dönüşüyor ,söz uçmuyor yüreği yananlar için şifa oluyor …  Iskender Pala üslubu üzerine fazla söz söylemeye gerek yok . Onun eserlerini okurken kelimeler akıyor ,hikaye akıyor ,hayat akıyor …  Kitaba ne zaman başladınız ne zaman bitirdiniz fark edemiyorsunuz .  Bu kitabı okuduktan sonra Yunus Emre'yi daha yakından tanıyıp özümseyeceksiniz bunun teminatını verebilirim ama tabi yazara ve yazarın tarzına karşı uzak olanlar için bir şansı hak eden bir eser olarak düşünüyorum ,gerisi sizde … "Susuzluk hastasının ölümü sudan olacak madem, bir can korkusu ile sevgiliden kaçar mıyım artık? Irmağın gölden, denizden kaçtığı nerede duyulmuş. Ben göl olmaya, belki denizde kendimi yok etmeye, o denize katışmaya gelmişim, yitmekten korkar mıyım?.." Od İskender Pala
Odİskender Pala · Kapı Yayınları · 202248,8bin okunma