2020 19. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2020 23:00
Yu Hua'nın Yaşamak adlı eseri Fugui adlı ana karakterin gençlik yıllarında babasının parasını zevkleri için düşünmeden harcayan ve ailesini yoksulluğa düşüren bir adamın hayatından; açlık, savaş, ölümlerle dolu bir yaşam çıkıyor karşımıza. Kitabı okumaya başladığımda Fuguiye kızdım eşine yaptıkları ailesine yaşattıklarından ancak ilerleyen kısımlarda kendimi onun yerine koydum ve acısını hissettim. Kitabı okurken bu da olmaz bu kadar da değil denilen ne varsa gerçekleşiyor. Ve bunun neticesinde bu hayatta her şeyin insan için var olduğunu ve her şeyin mümkün olduğunu bir kez daha anladım. Kitabın yazarı Yu Hua aslında tarihi olayları anlatmak istemediğini belirtiyor bir röportajında ancak böylesi gerçekçi bir kalemi olan bir yazarın tarihi olaylara değinmemesi düşünülemez. Eser Çin modern klasiklerinin en başında geliyor. Çin komünist partisi lideri Mao'nun dönemini ele alıyor ve kitap ülkede uzun yıllar yasaklanıyor. Kitabın kapak tasarımı ise diğer kitapların kapaklarına nazaran dikkatimi çekti. Kapakta her bir çizgi kitapta bulunan karakterden birinin hayat çizgisi olduğu ve hayatın bir başlangıcı ve sonu olduğunu temsil ediyor. Eserin dili oldukça anlaşılır ve hızlı ilerleyen akışa sahip. Okumadıysanız mutlaka tavsiye ederim kitap âdeta bir film gibi gözlerinizin önünde canlanacaktır.
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,5bin okunma