2020 12. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2020 00:41
Kitabı hemen bitirdikten sonra sıcağı sıcağına düşündüklerimi söylemek istedim. Yazıldığı tarihi, o zamanın koşullarını, ve yazarın tutumunu göz önünde bulundurursak eserin neden bu kadar ses getirip yüzyıllar geçmesine rağmen de benliğinden ve etkisinden bir şey kaybetmemesini anlayabiliriz. Yer yer okurken keşke şu zamanlarda yaşamış olsaydım dedirtirken de bazen birbirlerine olan abla kardeş ilişkilerinde bile eksik etmedikleri fazla resmi ve samimiyetten uzak hitapları bende korku uyandırıyordu. Sınıf ayrımını iliklerimize kadar hissedebildiğiniz bu kitapta aslında paranın bir insanın o toplumdaki yerini belirlediği gerçeği tokat gibi çarpıyor yüzünüze. Kadınların toplumda var olma çabası, evlenene kadar bir yük gibi görülmeleri ve sanki sadece hali vakti yerinde olan bir erkeğin evinde temel şeyler için ihtiyaç duyduğu bir varlık yerine konması benim büyük ölçüde dikkatimi çeken şeylerdi. Bu tarz feminen konular üzerinde çokça mürekkep akıtan Jane Austen da bu yüzden sevdiğim yazarlar arasında. Yaşadığı yüzyıla bakılırsa içindeki o güçlü kadını bir şekilde dışarı vurabilmeyi başarmış ve sesini ta bugünlere kadar ulaştırmış. Kitabı okurken beni yer yer okuduğum paragrafın başına döndüren aşırı sanatlı ve resmi anlatımından başka bir sıkıntısı yoktu ki buna sıkıntı denilemez bile. Aksine bazen her bir karakterin kendisini anlatırken ki kullandığı dilde bile bu kadar naif, kibar, kendinden emin ve asil olabilmesi gerçeği içinde kitabın derinlikerine doğru akın akın sürüklendiğimi hissettim.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,7bin okunma