···Okunma: 23 Mayıs 2020 16:54 15.640 satırlık bir epik şiir...
İlyada...
Bir tarafta Akhalar diğer tarafta Troialılar;
öbür yanda Akhalar'ı destekleyen Tanrılar,
buna karşın Troialıları destekleyen diğer Tanrılar,
ve tabii ki tarafsız olmaya çalışanlar,
böyle bir savaşın lirik destanı
Homeros yazanı...
...
Kitap 24 bölümden ve 15 500 den fazla dizeden oluşan bir epik şiirdir. Konu olarak Troia Savaşı'nın son zamanları anlatılmaktadır. Ayrıca bu eser sadece Antik Yunan edebiyatının değil, dünya tarihinin gelmiş geçmiş en iyi eserlerinden biridir. Kitabı bana göre de Homeros yazmıştır ama kimilerine göre ise İlyada dilden dile söylene söylene gelmiştir, yazarı belli değildir, anonimdir derler, yani yazarın kim olduğu edebiyat camiasında bir tartışma konusudur. Ama yazarın Homeros olduğuna inanıyoruz biz.
...
Bu kitap Troia Savaşı'nın bütününü anlatmamaktadır. Savaşın son zamanlarını anlatır ve kitap Achilleus'un öfkesi ile başlar, Hector'un cenaze töreniyle sona erer.
...
Kitap bünyesinde mitolojik birçok isim bulunmaktadır. Bu birçok ismi elbette hafızalara kazımak durumunda değiliz, belli başlı odaklanılması gereken isimler var, diğer isimlerinin sadece teferruat olduğunu düşünüyorum.
...
Hakkında bilgi sahibi olmamız gereken isimler:
Agamennon
Hekabe,
Briseis,
Aineias
...
Kitapta ayrıca mitolojik tanrılar da işin içerisindedir, oyun oynar gibi Ida Dağı'ndan ya da Olimpos'tan savaşı yönetmektedirler; hakkında bilgi sahibi olmamız gerekenler:
Zeus,
Artemis,
Ares,
Afrodit...
...
Bu tanrılar Troia Savaşı'nın kaderiyle oynamaktadır. Örneğin Apollon, güneş tanrısı Anadolu takımından yanadır. Örneğin Zeus'un karısı Hera, Akhalara destek vermektedir. Örneğin Zeus ne taraftan yana olduğunu tam çözülememektedir. Örneğin İris ulaktır, oradan oraya koşuşturmaktadır. Örneğin Thetis, Achilleus'un annesidir. Örneğin Hephaestus topal bir tanrıdır, Achilleus'un savaş malzemelerini dövmüştür, demirciler tanrısıdır...
...
Kitabı bazı karakterler üzerinden kısaca anlatacağım:
Achilleus çok öfkelidir. Öfkesi Miken kralı Agamennon'a yöneliktir. Agamennon Achilleus'tan onur payı Briseis'i almıştır.
...
Bunun yanında Sparta kralı Menelaos'un eşi Helena, Troialı çapkın Paris tarafından kaçırılır. Helena, Troiai'ya gelin olur. Bu da savaşın sebeplerinden birisidir.
...
Gelgelelim yiğit Hector'a... Paris'in ağabeyidir. Troia'nın en yiğit savaşçısıdır ama kardeşi Paris tam bir korkağın tekidir. Helena'yı kaçırmıştır ama teke tek dövüşte Menelaos'tan korka korka kaçmıştır. Utanç vericidir Paris.
...
Neresinden tutup, anlatmalı bu destanı. Yazacak çok şey var ki karışıyor... Savaş sürmektedir. Achilleus'un arkadaşlarından Patroklos , Hector tarafından öldürülmüştür. Patroklos'un cesedi üzerinde inanılmaz bir savaş vardır. Achilleus en yiğit arkadaşının öldüğünü duymuş, bir şekilde muharebe alanında Hector ile karşı karşıya kalmıştır. Bu cenkten zaferle ayrılan cengaver Achilleus olmuştur. Achilleus, Hector'un ölüsünü, ölmekten beter hale getirmeye çalışmaktadır ama Anadolu tanrısı Apollon tarafından Hector'un ölüsü korunmaktadır.
Troia şehrine hüzün hakimdir, Hector ölmüştür, anne Hekabe, eş Andromache, yenge Helena hüzünler-azaplar içerisindedir. Baba Priamos'un ise vay haline. İçler acısıdır şehrin hali...
...
Tanrılar, Achilleus'un zalimliğine dur çekmek istemektedirler, tanrılar İris aracılığıyla Achilleus'un annesi Thetis'i çağırmışlardır. Thetis, oğlunun yanına varıp oğlunu öğütlemiştir. Achilleus'un öfkesi bir nebze inmiştir ama Achilleus'un da ruh hali içler acısıdır, sevdiği insanlar ölmüştür, en önemlisi Patroklos ölmüştür. Bir baba yüreğini karşısında görür Achilleus. Ona acır, Hector'un ölüsünü baba Priamos'a teslim eder ve zannederim 12 gün ateşkesle anlaşırlar. Hector'un cenaze töreniyle bu kitap burada biter.
...
Kitap Azra Erhat ve A.Kadir çevirisiyle dilimize kazandırılmıştır. Eğer bu kitabı okumak istiyorsanız biraz olsun mitoloji diline, destan diline aşina olmanız elzemdir. Bunun yanında kitabın başlangıç bölümünde 100 sayfa kadar bir önsöz, bir tanıtım, bir kısmi analiz söz konusudur. Bu başlangıç size yardımcı olacaktır. Bunun dışında kitabın sonunda epey sayfa kitap içerisinde geçen isimler sözlüğü bulunmaktadır. Bu da sizin işinizi görecektir, daha fazlasını istiyorum diyorsanız Azra Erhat'ın Mitoloji Sözlüğü (remzi yayınevi) kitabını temin edebilirsiniz.
Kitap Künyesi: İlyada - HOMEROS
(İş Bankası Kültür Yayınları, Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisi, çevirenler: Azra Erhat, A.Kadir)