2020 13. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 12:48
Stefan Zweig Amok Kosucusu; Malezyalilarda görülen bir sarhosluk bir delilik, bir kudurma hali. Olumcul anlamsiz bir saplantinin krize donusmesi hali. Zwaig, bunu elinde hançerle amansizca kosan ve onune gelen herseye hancer saplayip oldurup en sonunda da yere yığılıp kendisini olduren biri olarak tanimliyor. Stefan Zweig kitaplarini bir kez okumaya başladığınızda, yazarin diger kitaplarinida sabirsizlikla okumak istiyor ve vazgeçilmez bir yazarınız haline geliyor. Her hikayesinde bizi derinden etkilemeyi basararak, verdigi mesajlarla bizi dusunduruyor ve etkisi altina almayi basariyor. Bu hikayesinde de diger kitaplarinda oldugu bizi cok derinden etkiliyor. İnsanin derinliklerinde olan duygulari aciga cikartip, yuzlesmemizi sagliyor. Bu kitabında kitabi okumadan once okurun “ Amok Nedir?” sorusunu en iyi sekilde cevapliyor ve gunluk yasamimizda Amok Koşucularının var oldugunu anlatiyor. Kendisinin esiyle birlikte intihar etmiş bir yazar oldugunu biliyoruz, bu durumda kendisinin ve esinin de bir Amok Koşucusu olduğunu dusunebiliriz. Amok Kosucusu olmak icin fiziki bir kosuya gerek yok. Kafasında yaşadığı bir Amoktu belkide. Belki de kendi icinde yasadigi duyguları kitaba doktugu, nadir kitaplarındandır. Kafasındaki karakter ve hikayesiyle kendi dili ve düsünceleriyle bize sunmuş olması olası. Hikayede Doktor’un bir ismi yok. Hep ondan doktor olarak soz ediyor.Doktorun aslında kim oldugunun oneminin olmadigi sadece insanlara yardim eden ve kendi hayatindan vazgecisinin bir hikayesini okuyoruz.Doktor bunu farkettiğinde ise hersey icin cok gec oluyor.
Sağlık
Amok KoşucusuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021134,6bin okunma