·276 syf.····Okunma: 30 Mayıs 2020 02:54 Kitap, dönemimizin yükselen yıldızlarından ve günden güne şöhretine kattığı şan ile ismini daha da sağlam bir otorite haline getiren, meslektaşlarına kıyasla nispeten 'genç' olarak isimlendirebileceğimiz Emrah Safa hocanın kaleminden.
***
Eser her ne kadar bir popüler tarih kitabı olsa da, bu asla içeriğinin boş ya da anlamsız olduğu anlamına gelmez. Sonundaki "Yanlış Kullanılan Kavramlar" bölümünde günümüz dizi ve siyaset anlayışının diline yapılan incelikli ve zarif eleştiriler olsun, gerek devletimizin gerekse milletimizin tarihçiliğe olan bakışındaki eksiklikler ve usül yanlışlıkları olsun, hepsini çok başarılı bir şekilde ele almış.
***
İçerik öylesine başarılı hazırlanmış ki, parantezler içerisinde Arapça'dan dilimize geçmiş kelimelerin nasıl türetildikleri bile izah edilmiş; ki bu eylem, yalnızca Arapça için değil Yunanca, Fransızca ve Farsça gibi başka başka diller için de gerçekleştirilmiş. Bu kitabı okuduktan sonra Arapça öğrenmek arzusunun tezahür edeceğini asla tahmin edemezdim.
***
Son olarak, kitabın sonunda farklı dillerde kaleme alınmış makale ve kitap dizinlerinden oluşan seçme kaynakça vesilesiyle konuların ayrıntılarına girmeyi arzulayan meraklı okurlara engin bir ufuk gösterilmiş. Bu kaynakça vesilesi ile gerçekten de çok önemli ve mihenk taşı teşkil edecek şaheser niteliğindeki tarihi kaynaklara bir rehber edinmiş olacaksınız.
***
Kitapta derin ve tarihi konuların anlatıldığı satırlarda günümüze tutulan ışıklar ve taşlamalar ise bu kitabın amacını gerçekleştirdiğinin bir kanıtıdır: "Tarih bugünü anlamak içindir." Bütün tarih severlere şimdiden iyi okumalar dilerim.