~Agatha Christie-On Küçük Zenci~
Yazarın okuduğum ilk kitabıydı ve eminimki son kitabıda olmayacak. Bu yazara başlamama Ahmet Ümit sebep oldu diyebilirim. Ahmet Ümit' bazı kitaplarında Agatha Christie'den bahsettiğini ve doğal olarakta etkilendiğini biliyorum. Sanırım bende Ahmet Ümit'ten etkilenerek başladım diyebilirim.
Kısa bir araştırma ile Polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olan İngiliz yazar Agatha Christie'nin yaklaşık 80 küsur kitabı olduğunu ve uzun bir süre önce 1976 yılında öldüğünü öğrendim. Bu da gösteriyor ki, yazarın kitaplarının çok eskiye dayandığı, özellikle teknolojik imkanların günümüzle kıyaslanamayacak derecede az olduğu, hatta olmadığı dönemlerde yazıldığını ortaya koymakta. Bu durum beni daha da meraklandırdı desem yeridir. Çünkü, eski zamanlarda yazılmış kitapların kurgusunun daha doğal, daha heyecanlı ve gizemli olduğuna inananlardanım.
Yazar kitaplarında, zekası, espri yeteneği, keskin gözlemciliği ile dikkat çeken bir dedektif olan "Hercule Poirot" ile sevimli yaşlı bir kadın olan amatör dedektif "Miss Marple" karakterlerini yaratmış.
Yazar her ne kadar polisiye kitaplarıyla bilinsede, bir dönem "Mary Westmacott" takma adıyla aşk romanlarıda yazmıştır.
Okumuş olduğum "On küçük Zenci" kitabınında yazarın en önemli kitaplarından birisi olduğu söylenmektedir. Hatta yazar kendi beyanında da bu kitap için;
" Bu kitabımın yazılması çok zor olduğu için ve de konu beni büyüledi diye yazmıştım. On kişinin insanlara hiçte saçma gelmeyecek bir şekilde öldürülmeleri ve bu arada katilin kimliğinin açığa çıkmaması gerekiyordu. Kitabı uzun bir planlama sürecinden sonra yazdım ve ortaya çıkan sonuçtan çok mutlu oldum. " diye söylemiştir.
Evet gerçektende kitapta, çeşitli meslek mensubu on kişi, ( doktor, yargıç, polis, general, yüzbaşı, hizmetli vs.) her birine özel olmak üzere gizemli bir mektup ile ıssız bir adadaki eve davet edilirler. Bu on kişinin her birinin geçmişinde bir takım gizemli ve yüzleşmek için korktukları sırları vardır ve bu sırları sadece kendilerinin bildiğini sanmaktadırlar. Oysaki bu sırlar adadaki gizemli bu evde bir bir açığa çıkmakta ve herkes geçmişiyle yüzleşmeye başlamaktadır.
Adaya gelen bu on kişinin herbirinin farklı bir beklentisi, farklı doğruları ve düşünceleri bulunmaktadır. Asıl sürpriz olan ise kendilerini davet eden ev sahibinin olmamasıdır.
Gizemli bir el, adadaki ıssız bu evde bir anda, karakterlerin kendilerinin dahi bilmesini istemeyeceği, kimseye söylemekte çekindiği gizli sırları tek tek açığa çıkarır. Hikaye bundan sonra başlar ve her bir kahraman teker teker ölmeye başlar.
Adada mahsur kalan bu on kişi sırlarıyla birlikte yok mu olacaktı ? Katiller adadan birilerimiydi ? Katil yada katillerin bu on kişiyle bağlantısı neydi ? Neden bu on kişi kurban olarak seçilmişti ? Gizemli cinayetleri kimin işlediği çözülebilecekmiydi ? Gizemli evin sahibi neden evde yoktu ?
Kitabin sonunda hayrete düşeceğiniz, yok artık diyeceğiniz müthiş bir kurgu sizleri bekliyor diyebilirim.Kitabin sonunda adada ve öncesinde yaşananlar bir film şeridi gibi gözünüzün önünden akıp gidiyor.
Sayfa sayısı olarak kısa bir kitap. O yüzden Ahmet Ümit kitaplarında olduğu gibi çok fazla tasvir yok kitapta. Konuyu dağıtmadan, sade anlatımlı, insanı kurgu üzerinde düşünmeye sevk eden, ince detay isteyen bir kitap.
Bu kitap, kurgusu bir mantık dahilinde, fazla ayrıntıya girmeden, doğrudan sonuca odaklı ve aynı zamanda insanı hayrete düşüren, yazarın tabiriyle kusursuz ve müthiş bir eser.
Kitap'ın ne çok fazlası var nede eksiği. Sade ve anlaşılır. İlk başlarda karakter karmaşası olabilir ancak ilerleyen sayfalarda karakterler insanın kafasına oturmakta.Yazar çok fazla gereksiz ayrıntıya ve tasvire girmeden olayı ortaya koymaktadır. Öyle güzel işlemişki, katil yada katilleri tahmin etmek gerçekten çok zor. Kısacası katili bulmak için bizlere beyin jimnastiği yaptırıyor yazar. Olayı çözmek için beynim yandı desem yeridir.
Özellikle okunan ağır kitapların ardına, insan ruhunu dinlendirmek için, ince bir zeka ürünü olan, insani boğucu olmayan, yormayan, ayrıntıları olmayan, sade yazılmış bir Agatha Christie kitabı okunabilir diye düşünmeye başladım.
Ben bu kitabını çok beğendim. Kesinlikle tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim herkese.