···Okunma: 31 Mayıs 2020 02:12 İnsanların tarihini anlatmaktaki korkunçluğu sebebiyle ayna görevi gören bir kitap. Kitap coğrafi anlamda bizim dünyamıza çok benzer, fakat gelişmişlik anlamında kendi tarihinin orta çağını yaşayan bir dünyada geçiyor. Ana karakterimiz olan Anton, bize kitap boyunca gelişmiş bir dünyadan gelen gözlemci sıfatıyla, içinde bulunduğu ilkel dünyayı anlatıyor. Karakterimiz, gerek elindeki teknoloji, gerekse "ahlak" seviyesi bakımından gittiği dünyada tanrı kabul ediliyor.
Tanrı olmanın zorluğunu bize çok başarılı bir şekilde anlatan kitap, sizi acayip bir şekilde sürüklememekle beraber çok da fazla sıkmıyor. Bu sebeple hali hazırda bir kitap okuma alışkanlığınız varsa kitabı okumakta zorlamazsınız. Fakat yeni bir okuyucu iseniz kitap, çevirisi sebebiyle biraz canınızı sıkabilir.
Genel olarak çeviride günümüz Türkçesinde olmayan kelimelere rastlıyorsunuz. Beni rahatsız etmemekle beraber, kitap okurken kelime anlamı aramayı sıkıcı buluyorsanız çevirisi sizi tatmin etmeyebilir.
Kitap, iki kardeşin eseri olması sebebiyle ayrı bir önem taşıyor. Kitabı yazan Strugatski kardeşler -sonsözde de belirttikleri gibi- kitabı yazarken Rusya nın içinde bulunduğu durumdan da fazlasıyla etkilenmişler. Sürprizini kaçırmamak adına sonsözden daha fazla bahsetmiyor, ama kitabı okumayı düşünürseniz mutlaka sonsözü de okumanızı tavsiye ediyorum.
Özet olarak kitap, konusunun ve içeriğinin sadeliği sebebiyle bilimkurgulardan hoşlanan herkese tavsiye edilebilir. İyi okumalar...