Serenad Kitap İncelemesi
2020 9. kitabı
Herkese merhaba! Yeni bir Livaneli kitabıyla karşınızdayım. Serenad yorumuma Talat Halman'ın kitap hakkında söyledikleriyle başlamak istiyorum. "Serenad, yaşam musikisinin gür eseri. Bir sevgi çağrısıyla başlıyor, bir dokunaklı sonat gibi gelişiyor, bir çağın güçlü senfonisi olarak okurlarını büyülüyor. Bir Livaneli klasiği.." Nadia ile Maximilian'ın hikayesini okuyunca duygulanmamak elde değildi. Ana karakterimiz Maya Duran 60 yıllık dokunaklı bir aşk hikayesine karışmakla kalmadı, dünya tarihine ve kendi ailesine ilişkin birtakım sırları da öğrendi. Maya'nın edebiyat okumuş olması benim de şuan edebiyat okuyor olmamdan dolayı olaylar beni çok etkiledi. Bir edebiyat öğrencisi olarak kitapta geçen Erich Auerbach'ın 'Mimesis' adlı kitabının bizim için önemli olduğunu anladım. Batı edebiyatında önemli bir yere sahipmiş, Mimesis. Erich Auerbach, Nazi rejimi sırasında Almanya'da barınamayan ve pek çok meslektaşı gibi Türkiye'ye davet edilen Yahudi bilim insanlarından biriymiş. 1948'li yıllarda İstanbul Üniversitesi'ne gelerek Mina Urgan, Azra Erhat, Güzin Dino gibi Türkiye'nin Batı edebiyatı ve kültürü çalışmalarında en önemli isimlerine hocalık etmiş. Bunları öğrenmek beni araştırmaya teşvik etti açıkçası. Mimesis'i de alıp okumak isterim. Hele ki Struma gemisi, okudukça kahroldum. Maya'nın makalelere ara vermesi gibi ben de kitaba ara verdim sık sık.. Kitapta Maya ve Max'ın dostluğunu çok sevdim. Max keman çalarken adeta ben de onu dinliyormuşum hissine kapıldım. Şile'deki soğuğu onlarla birlikte ben de hissettim. Çok güzel bir romandın Serenad, çok güzel bir yazarsın. Bol kitaplı günler dilerim, sağlıcakla kalın. Son sözüm; Alın, okuyun, okutturun.
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2020164,1bin okunma