NEYİN HAKKI NEYİN HUKUKU ?
2020 10. kitabı
Bir Anadolu romanı. Köy hayatını, köy insanını en içsel gerçekleriyle anlatan mükemmel bir roman ! Kahramanlar, köy, samimiyet, dilin sadeliği, köy dili, yapılan tasvirler o kadar gerçekçi ki romanı yaşıyorsunuz adeta. Fakir Baykurt'tan okuduğum ilk eserdi ve böyle bir yazarla tanıştığım için çok mutluyum! Kitap Kır Abbas adlı karakter üzerinden ilerliyor. Kır Abbas'ı başta sevmememe rağmen ilerleyen sayfalarda yanı başımda konuşan bir dede gibi yanımda hissedip benimsediğim bir karakter oldu. Tozak köyü çorak ve yoksulluktan kırılan bir köydür. Günün birinde köyün eğitmeni Rıza'nın öne sürdüğü fikir üzerinden bağ yetiştirmeye karar verirler ve gece gündüz demeden çalışırlar, yaparlar da. Tam bağ sahibi olduklarına sevinmiş ilk üzümleri ile ağızlarını tatlandırmış olduktan sonra hiç beklemedikleri bir anda devlerin , onların deyimleriyle 'HÖKÜMETLERİNİN' tokadını yerler. Tozak köylüleri haklarını arar, en ufak bir umudun peşinden koşarlar fakat neyin hakkıdır bu aradıkları? Tozak köylüsü böyle engellerle karşılaştıktan sonra kitapta köylünün cehaletini, eşitsizliği, kadın sorunsalını görüyoruz. Kitap boyunca içerisinden onlarca anlam, ders çıkarılabilecek onlarca diyalog var. Yazar duyguyu öyle başarılı aktarmış ki baştan sona kadar köylülerle seviniyor, hüzünleniyor, yoruluyor, kızıyorsunuz. Baykurt gerçekleri çok naif bir dille işlemiş gerçekten de . Ben bu kitabın samimiyetini, köylüde gördüğüm birbirine kenetlenişi, köylünün en deli akıl hocası Kır Abbas'ı , köyün eğitmeni Rıza'yı muhtarı Battal'ı ve onların ailelerini, düştüklerinde köylüye moral vermeye çalışan gerçekleri anlatmaya çalışan Gezici Hamdi Bey'i çok sevdim. Okuyun, okutun efendim !
KaplumbağalarFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 20064,676 okunma