Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

264 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Kör cahiller için tam bir konuya giriş kitabı. Belirli bir okuma alışkanlığı kazandıktan ve düzenli bir okur haline geldikten sonra, okuduğum kitapların niteliğini arttırmalıyım diye düşündüm ve klasik Rus edebiyatına artık adım atmalıyım, dedim. Ancak fikirlerine çok güvendiğim bir okur olan Oğuz Aktürk'e göre [
Oğuz Aktürk
Oğuz Aktürk
] Dostoyevski okumak için, kendisi kitaplarını kaleme alırken ondan ilham aldığından, Dante'nin İlahi Komedya'sını okumuş olmak gerekiyordu [ youtube.com/watch?v=0i9F0L1... ], ki kitaplarından tam verim alınabilsin. İlahi Komedya'yı anlayabilmek için de Yunan ve Roma mitolojilerine aşina olmak gerekiyordu [ youtube.com/watch?v=qY11mC3... ]. Ben de kendisinin Mitoloji Okuma Rehberi önerilerini dinledim [ youtube.com/watch?v=pjLJWRB... ] ve İlyada ile mitolojiye giriş yaptım. Ancak şiirin bana her zaman anlaşılmaz gelmesi ve kitaptaki karakterlerin hikaye içinde tanıtılmıyor olması sebebiyle, kendimi hikayeye pek adapte edemedim. Bu nedenle İlyada'yı bir kenara bırakıp, sürprizbozan yeme riskini göze alarak, Mitoloji 101'e başladım. Say Yayınları'nın Türkçeye çevirdiği 101 serisini zaten severim, o nedenle de temel mitoloji bilgisi edinmek için piyasadaki pek çok kitap arasından bunu seçtim. Faydasını da gördüm. Evrenin oluşumundan tanrı ve tanrıçaların aralarındaki kan davalarına, ölümlü kahramanlardan ünlü söylencelere kadar mitoloji ile ilgili her konu, kısa ve anlaşılır biçimde özetlenmiş. Sürprizbozan yedim mi? KRALINI YEDİM! Okuma listemdeki mitoloji kitaplarının hemen hepsinin sonunu öğrendim ama kitaplar sadece sonunda neler olacağını öğrenmek için okunmaz, bu durum okuma keyfimi kaçırmaz. İlyada'nın sonunda Truva'nın düşeceğini de biliyorum mesela - Truva Çanakkale'de, Çanakale'ye gitmeyenler bile bu tarihi biraz olsun biliyordur - ama bu beni İlyada'yı okumaktan alıkoymuyor. Sonuç olarak kitabı tavsiye ediyorum ama koşullu olarak: Eğer mitoloji okumak istiyorsanız ama kitapların sonunu öğrenmek tadınızı kaçırıyorsa, Mitoloji 101 kitabının sadece tanrıları, tanrıçaları ve canavarları tanıttığı kısımları okuyup geri kalanını atlayın. Ben kitaptaki Odysseus bölümünü ilk iki sayfasını okuyup atladım mesela, sadece Odysseus kimdir neyin nesidir onu öğrenip Odysseia'da anlatılan 10 yıllık yolculuk kısmına geldiği yerleri okumadan geçtim.
Mitoloji 101
Mitoloji 101Kathleen Sears · Say Yayınları · 20212,667 okunma
··
4.523 görüntüleme
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Aslında bu cümleyi genel anlamıyla çözümlemek lazım. Edebiyat kümülatif bir alan olduğu için ve her çağın yazarı, kendisinden önceki çağın yazarlarından etkilendiği için bu çok normal. Homeros-Boccaccio-Dante-Cervantes-Shakespeare-Dostoyevski-Proust gibi bir sıra düşünürsek mutlaka bir sonraki yazar bir önceki gelenden etkilenmiş oluyor. Videolarıma ve bana güveninizi belirttiğiniz için çok teşekkür ederim, bence mitoloji oldukça önemli bir alan. Eğer bir gün Shakespeare okumaya geçerseniz bu dediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. :)
Ronin Himura okurunun profil resmi
Antik Yunan ve Roma mitolojisinden etkilenmeyen yazar mı var? Ehh kıyıda köşede abudik gubudik yazarlar hariç. Ahmet Ümit, Sarah Jio, Hikmet Anıl Öztekin gibi popüler, çağdaş edebiyatın güruhları.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.