Eski Yunan ve Roma Mitolojisi

Ekin Duru
Ocak 2021
Say Yayınları
Orijinal Adı:
Mythology 101: From Gods and Goddesses to Monsters and Mortals, Your Guide to Ancient Mythology
Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
9786050203882

2020 19. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2020 11:58
Kör cahiller için tam bir konuya giriş kitabı. Belirli bir okuma alışkanlığı kazandıktan ve düzenli bir okur haline geldikten sonra, okuduğum kitapların niteliğini arttırmalıyım diye düşündüm ve klasik Rus edebiyatına artık adım atmalıyım, dedim. Ancak fikirlerine çok güvendiğim bir okur olan Oğuz Aktürk'e göre [ Oğuz Aktürk ] Dostoyevski okumak için, kendisi kitaplarını kaleme alırken ondan ilham aldığından, Dante'nin İlahi Komedya'sını okumuş olmak gerekiyordu [ youtube.com/watch?v=0i9F0L1... ], ki kitaplarından tam verim alınabilsin. İlahi Komedya'yı anlayabilmek için de Yunan ve Roma mitolojilerine aşina olmak gerekiyordu [ youtube.com/watch?v=qY11mC3... ]. Ben de kendisinin Mitoloji Okuma Rehberi önerilerini dinledim [ youtube.com/watch?v=pjLJWRB... ] ve İlyada ile mitolojiye giriş yaptım. Ancak şiirin bana her zaman anlaşılmaz gelmesi ve kitaptaki karakterlerin hikaye içinde tanıtılmıyor olması sebebiyle, kendimi hikayeye pek adapte edemedim. Bu nedenle İlyada'yı bir kenara bırakıp, sürprizbozan yeme riskini göze alarak, Mitoloji 101'e başladım. Say Yayınları'nın Türkçeye çevirdiği 101 serisini zaten severim, o nedenle de temel mitoloji bilgisi edinmek için piyasadaki pek çok kitap arasından bunu seçtim. Faydasını da gördüm. Evrenin oluşumundan tanrı ve tanrıçaların aralarındaki kan davalarına, ölümlü kahramanlardan ünlü söylencelere kadar mitoloji ile ilgili her konu, kısa ve anlaşılır biçimde özetlenmiş. Sürprizbozan yedim mi? KRALINI YEDİM! Okuma listemdeki mitoloji kitaplarının hemen hepsinin sonunu öğrendim ama kitaplar sadece sonunda neler olacağını öğrenmek için okunmaz, bu durum okuma keyfimi kaçırmaz. İlyada'nın sonunda Truva'nın düşeceğini de biliyorum mesela - Truva Çanakkale'de, Çanakale'ye gitmeyenler
Mitolojiye Psikolojik ve Edebî bir Bakış
2021 39. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2021 17:21
Klasik Yunan ve Roma mitolojisi, Batı dünyasının hatta daha da ötesinin tarihine, inancına, edebiyatına, kültürüne, hayata bakış açısına ve yaşam biçimine yön verecek kadar nüfuz etmiştir, tabiri caizse antik dünyayı ve modern dünyamızı şekillendirmiştir, günlük hayatımızın birçok yerini de etkilemeye devam etmektedir. Bu incelememde dilim döndüğünce mitolojinin hangi sebeplerle ve nasıl ortaya çıktığına, bir insanın neden mitoloji okuması gerektiğine, mitolojinin psikolojik ve edebi açıdan ehemmiyetine değineceğim. "Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değmez." demiş Sokrates. Nasıl ki modern insan bilgiye aç ise, atalarımız da her zaman tamamıyla bizler gibi açlardı ve bilinmeyenin peşinde koşturdular. Bazıları ileri giderek evrenin oluşumuna kadar sorguladılar. Ateşin nasıl bulunduğuna, güneşin geceleri neden insanı terk ettiğine, mevsimlerin ve hava olaylarının nasıl meydana geldiğine, yıldızların neden yukarıda asılı kaldığına dair sayısız sorular sorup durdular. Bilimin ışığından mahrum oldukları için bu namütenahi soruların doğru ve kesin cevaplarını bulamayıp anlamlandırma yoluna başvurdular. Ve işte tam da bu yüzden söylenceler (mitler) ortaya çıktı. Gelgelelim ‘’Bir insan neden mitoloji okumalı?’’ sorusuna. Ben iki ana konuyu ele alarak bu soruyu cevaplamaya çalışacağım. Birincisi ‘’Psikoloji’’. Fransız antropolog ve etnolog Claude Levi-Strauss’un şu sözünü sizinle paylaşmak istiyorum: ‘’Rüya kişiselleştirilmiş mittir. Mit ise kişisellikten çıkarılmış rüyadır. Hem rüya hem de mit ruhun dinamiğinin genel işleyişi içinde simgeseldir.’’ Rüyaların psikanaliz açısından ne kadar önemli olduğunun farkındayızdır diye düşünüyorum. Strauss’un bu sözünden yola çıkarsak, insanı yani kendimizi ve psikolojimizi anlamak adına mitolojinin çok sağlam bir basamak, bir araç olduğunu
Mitoloji
2023 35. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2023 16:12
Kitap sade,açıklayıcı ve bilgilendirici. Mitoloji için bir giriş yapmak için ideal olduğunu düşünüyorum. Kitabın son kısmında hangi tanrı hangi sayfa aralığında olduğu da 'Dizin' kısmına koyulması çok iyi olmuş. Ve Roma tanrıları ile Yunan tanrılarına ek bir simge ile gösterilmesi olsun bazı önceki bilgilerden ek bilgilerle üstüne yeni bilgi eklemeleri olsun kafa karışıklığını önlemiş. Mitoloji başlangıcı için okunabilir.
Mitoloji
2024 21. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2024 10:31
Bundan belki bir iki yıl kadar önce başlamıştım aslında bu esere mitoloji çok ilgimi çektiği için. Ancak herkesin düşündüğünün aksine bence mitolojiye giriş kitabı değil, mitoloji özeti tarzında bir eser olmuş. Bu nedenle o zamanlar nadir yarım bıraktığım kitaplardan biriydi. Bence mitolojiyi yeni öğrenmeye başlayacak birisi için bu genel özet ve yabancı isimler çok karışık gelecektir bana birkaç yıl önce olduğu gibi. Daha sonrasında Spotify'da 'Mitolojik İnciler' isimli bir podcaste denk geldim -herkese önerimdir bu arada bayılıyorum- ve oradan dinlemeye başladım. Parça parça hikayeleri okuyunca ya da dinleyince bence daha çok aklında kalıyor insanın. Ve artık Yunan mitolojisini bitirmeye yaklaşmışken belki yavaş yavaş okuma yapmaya başlayabilirim diye düşünerek bu kitabı elime aldım. Hikayelerin çoğunu daha önce dinlediğimden dolayı anımsatan bir özet gibi oldu ve çok keyifli bir okuma oldu. Bence yeni başlıyorsanız bu şekilde ilerlemek daha kolay olacaktır. Onun haricinde kitaba baktığımda, genel olarak güzel bir çalışma aslında ancak çok özet şeklinde. Başka eserlerde sayfalarca anlatılan durumu iki cümleye sığdırınca ister istemez heyecanı ve aldığın zevk düşüyor bence. Yine de genel anlamda bilgilendirici bir kitap olmuş. Kitapta daha çok Yunan mitolojisinden bahsediliyor ki Roma mitolojisinin de çoğunlukla Yunan mitolojisinden köken aldığını düşünürsek bence gayet mantıklı bir hareket olmuş. Ayrıca Yunan ve Roma mitolojilerini ayrı ayrı girişte ufak simgelerle belirtmeleri çok hoş olmuş ve kitabın sonundaki dizin kısmı da çok güzeldi, özet ya da sözlük niteliğinde bir eser olduğundan dolayı hangi Tanrı'nın hangi hikayelerde geçtiğini yazmaları bence güzel düşünülmüş. Ve kitabın ortalarında kuşe kağıda basılı olan birkaç sayfalık resimler de bence
İnceleme
Mitoloji 101 - Mini İnceleme/Kendime Notlar
2026 21. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 21:53
Adını hep duyduğumuz Eski Yunan Tanrılarına dair daha kapsamlı ancak giriş seviyesinde bir bilgi edinmek için bu kitabı okudum. Okuma amacıma da hizmet ettiğini düşünüyorum. Beklediğim gibi “101” ibaresinin hakkını verecek şekilde basit düzeyde, anlaşılır bir anlatımı var. İsimler bazen kafa karıştırıcı olsa da genel anlamda en bilinen tanrıların soy ağacını kafanızda oturtabiliyorsunuz. Beklentisi bu yönde olanlara tavsiye ederim.
Mitoloji 101Kathleen Sears · Say Yayınları · 20213,415 okunma
Mitoloji ne abartılı bir dal!
2020 16. kitabı
Neredeyse tüm Yunan ve Roma tanrıları hakkında kısa kısa tanıtımlar yapan bir kitap. Hikaye tarzı bir anlatım beklediğimden hayal kırıklığına uğradım. Adeta bir tanrılar sözlüğü. Adını duyduklarımı merakla okurken duymadığım binlerce tanrıdan bahsetmesi sıkıcı geldi. Çoğu zaman göz atarak ilerledim. Mitolojik hikayeler okuyacağım diye okumak isteyenler kesinlikle uzak dursun. Özel ilgi alanı mitoloji olanların hoşuna gidebilir. İyi okumalar
Tarih
2021 15. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2021 19:29
Hepinize merhabalar, mitolojiye özellikle de yunan mitolojisine dair kavramları, isimleri hepimiz hayatımızda sıkça duymuşuzdur. Mitoloji 101 kitabı bize yunan mitolojisinde ki tanrılar, tanrıçalar, devler, satirler, canavarlar!, periler, kahramanlar hepsiden bir şeyler sunuyor, onların en belirgin yönlerini tanıtıyor. Daha da çok öğrenmek isteyip araştırmak bize kalmış :) Yunan mitolojisinde Zeustan başlayıp Hermese kadar bir çok isimi kitapta göreceksiniz ve bana göre sıkıcı olan hiçbir kısmı yok her sayfa yeni bir maceraya hazırlıyor. Heranın kıskançlığı uğruna yaptıklarını kahraman Perseusun maceralarını ve daha bir çok şeyi merak ediyorsanız tam da size göre bir kitap mitolojiyi merak edip ilgi duyan herkese tavsiye ediyorum. İyi okumalar.
2025 78. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2025 19:29
Mitolojiye dair bilgim neredeyse sıfırdı; bu kitapla ilk adımı atmak istedim. Anlatım dili sade olduğu için karmaşık isimler ve olaylar arasında kaybolmadan ilerleyebildim. Tanrıların, kahramanların ve mitolojik olayların genel hatlarını öğrenmek açısından başlangıç seviyesinde oldukça faydalıydı. Yine de konular bazen yüzeysel kaldı, dolayısıyla “her şeyi artık biliyorum” seviyesine gelmek için yetmedi. Ayrıca bazı bölümlerde benzer bilgilerin tekrarlandığını fark ettim, bu da akışı yer yer yavaşlattı. Yine de mitolojiye kapı aralamak isteyenler için rahat okunur, keyifli bir giriş kitabı diyebilirim.
2020 2. kitabı
Okunma: 26 Mart 2020 00:17
Kitabın henüz ortalarindayim ve gerçekten mitolojiye başlangıç için iyi bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bu kitap beni daha çok meraklandirdi mitolojiye karşı. Bitirdikten sonra mit hakkında daha çok şey okuyacağım sanırım :)
2021 15. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2021 23:01
Klasik Yunan ve Roma mitolojisi, günümüz dünyasının aslında temelini atmaktadır. Hayat bakışına yön veriyor kısacası. Mitoloji dünyası, İnsanlığın yüzyıllarca süren, evrenin yaratılışındaki anlam arayışını efsaneler ve gerçeklerin harmanlanması ile anlatır. Bu yüzden de aslında bir yandan büyüleyicidir. İnsanları içine çeker. Mitolojiyi kesinlikle herkesin okuması gerek. Çünkü mitoloji günümüzün psikoloji, anatomi ve astrolojinin temelini atmaktadır. Mitoloji 101 kitabı temel seviye olarak kesinlikle uygun. Oldukça akışkan ve anlaşılır bir dili bulunuyor. Yunan ve Roma mitolojisini çok güzel anlatmış yazar. Kesinlikle okumanızı öneririm. Keyifli okumalar dilerim şimdiden :)

Kathleen SearsYazar · 4 kitap
20 yılı aşkın süredir bir eğitmen, koç ve kıdemli danışman olan Kathleen Sears, eğitim programlarının uygulanması ve sunulması konusunda ve bir eğitim ve organizasyonel gelişim koçu olarak sağlam bir deneyime sahiptir. İmalat, telekomünikasyon, havacılık gibi çeşitli sektörlerdeki işletmelerde çalıştı. AFI Expertise'de iki dilli bir eğitmen olarak, öncelikli olarak yönetim becerileri geliştirme, liderlik, iletişim ve müşteri hizmetleri konularında eğitimler verdi. Sertifikalı bir insan kaynakları uzmanı (CRHA), örneğin üst düzey yöneticilere karar verme konusunda rehberlik sunar. Kişiler ve "otantik" liderlik dediği şey hakkında, kuruluşların iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor ve liderler ve ekipleri için tasarlanmış birçok geliştirme programını yönetiyor.