2020 11. kitabı
"Bugün annem öldü belki de dün bilmiyorum." diyerek başlıyor satırlarına yazar. Bildiğiniz gibi kitabın ilk cümlesi "Tavsiye Mektubu" gibidir. Son derece önemlidir. Düşüncelere daldığımda nasıl olur da bir adam annesinin öldüğüne üzülmez diye çok sorguladım ve ön yargıyla başladığımı itiraf etmeliyim. Ancak ilerleyen sayfalarda karakteri incelediğimizde, idam edileceği gün bile kayıtsız kalıp suskunlaşması, evliliğe dair hiç bir fikrinin olmayışı ve hayatı yaşanılacak kadar değerli görmeyen bir karakterin annesinin ölümüne kayıtsız kalması şaşırtmadı diyebilirim. Kitabın ana kahramanı Meursault, hayata dair bir inanç barındırmayan, yaşamı oldukça seviyesiz gören ve hiç bir şeyin umrunda olmadığı en çokda kendisine yabancı bir karakter. Kitabın belirli bir konusu olduğunu sizlere söyleyemem. Özellikle şu konuyu işliyor diye bir tahlil yapmam mümkün değil çünkü. Fakat kendisine bile yabancı olan bir adamın, hayat karşısında ne kadar uzak olduğunu, farklı bir bakış açısına sahip olabildiğini ve ne kadar yabancılaşabildiğini göreceksiniz kitabı okuduğunuzda. Beni en çok etkileyen evlilik ile ilgisi görüşleri oldu. Çok ilginç olduğunu düşündüğüm için ve bize karakterin bakış açısını tam anlamıyla sunduğu için buraya eklemek istiyorum. "Akşam, Marie beni görmeye geldi, kendisiyle evlenmek isteyip istemediğimi sordu. "Bence bir, ama istersen evleniriz," dedim. O zaman, kendisini sevip sevmediğimi öğrenmek istedi. Bir başka zaman da söylediğim gibi, "Bunun bir anlamı yok, ama herhalde sevmiyorumdur," diye karşılık verdim. "Öyleyse niçin benimle evleneceksin?" diye sordu. Bunun hiçbir önemi olmadığını, isterse evlenebileceğimizi söyledim. Zaten isteyen kendisiydi, ben sadece evet demekle yetiniyordum. O zaman, Marie, "Evlilik ciddi bir şeydir," dedi. Ben de, "Değildir," diye karşılık verdim. Bir an sustu, bana sessiz sessiz baktı. Sonra yine konuştu, "Aynı biçimde bağlı olduğun bir başka kadın sana aynı öneride bulunsa kabul eder miydin, onu öğrenmek istiyorum," dedi. "Elbette ederdim," dedim. O zaman, "Ben seni seviyor muyum acaba?" diye sordu. Ben de, "Bu konuda hiç düşünmedim," diye karşılık verdim. Gülümseyerek kolumu tuttu, "Seninle evlenmek istiyorum," dedi. Ben de, "Ne zaman istersen evleniriz," dedim. " Görüldüğü gibi son derece ilginç bir karakter Mearsualt. Yazı dili oldukça hafif ve sade. Sayfalarının azlığından kayboluyorsunuz. Elbette ki okumanız için şiddetle tavsiye ediyorum.
Hukuk
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2020137,1bin okunma