Kitap yazarın okuduğu kitaplar arasından öne çıkan eserlerin hakkında yaptığı sade, anlaşılır betimlemeleri içeriyor. Yazarın kitap özeti yapmak ya da yargı belirtmek gibi bir amacı yok, aksine okuduklarından anladıklarını başkalarıyla paylaşmak hedeflenmiş. Yazar okuma grupları sayesinde okudukları ve düşündüklerini yakın çevresi ile paylaşıyor, fakat uzaktakilere hitap etmek amacıyla bu yazıları kaleme alıyor. Yazılar çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan makale ve köşe yazılarını ihtiva ediyor.
İlk bölümde topyekun harp dönemini kapsayan 10 eseri inceliyor. İkinci kısımda cumhuriyet dönemine geçişi anlatan 8 eseri tanıtıyor. Üçüncü kısımda ise aralarında yazar Cengiz Dağcı ve fotoğrafçı Ara Güler'i de kapsayan 15 sanat insanının yolunu çizen eseri ele alıyor. Son kısımda da benim de istifade ettiğim ve müteşekkir olduğum #kitapşuuru kitap hediye ediyoruz kısmını ve kendisini anlattığı ve sorumluluk yüklenerek okumaya teşvik eden ve mesaisi dışında da kendisini geliştirmeye çaba gösteren bir öğretmen olan kendisiyle bir söyleşi bulunuyor.