Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck’in okuduğum ilk ve tek kitabı. Ama iyi ki bununla başlamışım çünkü diğer kitaplarını da okumak istememe neden oldu. İnsanın kalbini dağlayan konusu ve sürekli verdiği o yalnızlık duygusu kitabı benim için çok anlamlı bir hale getiriyor. Çünkü kitapta büyük bir yalnızlık var. Bütün karakterler bir çeşit yalnızlıktan muzdarip. George tek arkadaşı Lennie’nin akıl sağlığının eksikliği yüzünden yalnız çünkü tek düşünebildiği onu ve kendisini korumak, Lennie yaşadığı dünyayı kendisinden başka kimse anlamadığı için yalnız, Candy köpeğini kaybettiği için yalnız. Bunların yanında Büyük Bunalım’ın etkisi altındaki bir toplumun fertlerini anlattığı için ekonomik sıkıntılar bu yalnızlığın üstüne binen bir başka problem. Ve hayaller… Parası olmayan bu adamlar kurdukları tek hayal kendilerine ait bir çiftlik. Yani bu koca dünyada ait olabilecekleri bir yerin özlemini duyuyorlar. Doğası gereği insan için kendisini konumlandırmalıdır; bir şeylere sahip olmak ve bir şeylere ait olmak hepimizin ihtiyacıdır. Karakterlerimiz bu konuda da yokluk çekmektedir. Ve hayallerine kavuşmalarına az kaldığı o anda bir felaket başlarına gelir. Çünkü ‘’ En iyi planları farelerin ve insanların/Sıkça ters gider".