2020 41. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2020 21:14
UTERYA “Kadınlar çocukluğundan itibaren hep geliştirici oyunlar oynamayı ve nihayetinde yapıcı uğraşlar edinmeyi tercih ederken, erkekler daha çok şiddet içeren ve yıkıcı oyunlara yöneliyor; kendi ürettikleri eserleri bile yerle bir etmekten keyif alıyordu.” “İnsan dediğin şey ne tuhaf oluyordu çocuğu söz konusuyken! Onun aslında çok normal olan en ufak bir becerisi bile nasıl da olağanüstü bir halmişçesine coşkun bir mutluluğa dönüşebiliyordu!” “Öyle insanlar çıkar ki bir anda karşımıza gözleri bir aynaymış gibi ruhunun derinliklerini hemencecik görüveririz. Bir yemeklik sohbet yeter derinliklerinin en temel noktalarını keşfetmek için. Ve dahasını keşfetmek adına bir heyecan duyarız.” ✏ Che, Tykhe, Kybele, Dafne, Hathor, Lizy, Radha, Harmonia, Freya, Michael, Şampiyon, Kaptan, David, Maria ve diğer karakterler ile bambaşka bir dünyada yer aldık. Bir adada kadınların oluşturduğu bir ülke Uterya; Eka’lar, Matarlar ve Femmaların yer aldığı bir yer. Matarların şiddete karşı olması ve yaşadıkları dünyada buna izin vermemeleri güzeldi. Erkeklerin olmadığı bir dünya… İlerideki yüzyıllarda kadına yapılan şiddetler nedeniyle kadınlar bu şekilde kendini korumaya alan bir dünya oluştururlar mı bilmem ama eninde sonunda buna mecbur bırakılacak gibi geliyor… Zaten önceki zamanlarda yapılan bazı filmler gerçek olmuyor mu… En basiti virüs ile ilgili filmler sonrası tüm dünyanın bu günlerde yaşadıkları en büyük örnek. ✏ Yazarımız eserini öyle özenle yazmış ki, okurken yazarının yabancı olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü klişe olmuş olan sözler, yabancı yazarlar daha iyi yazıyor türünde… Hayır efendim Türkiye’mizde de harika yazan yazarlarımız var. Mükemmel diyeceğimiz bir çok yazar var. Bazı arkadaşlarım hep yabancı okuyor, ben bu düşüncelerimi yıkıp kendi yazarlarımızın kitaplarını okumaya başladığımdan beri daha bir mutluyum. Bana ve yorumlarıma değer vermeleri beni çok mutlu ediyor. Bu eserde sadece Uterya yasalarını okurken biraz sıkıldım, kitabı okuma süremin biraz uzun sürmesi ise okumaya fazla zaman ayıramamam. Yalnız eserin punto sayısı biraz daha fazla olsaydı daha iyi olurdu. Küçük yazıları okumak biraz güç oluyor. ✏ Eseri keyifle okudum, Dafne’nin Uterya öncesi başına gelenlere çok üzüldüm. Kadın olmak çok zor bu dünya da… Uterya’da kendi kurallarına göre yaşamaları, çoğalmak için konulan şartları yerine getirmeye gittiklerinde, Dafne ve arkadaşlarının yaşadıkları, inişli çıkışlı duygular beni de etkiledi. İlk okumaya başladığımda mektupların Che diye bir çocuğa yazılması ve onun kim olduğu merakımı son satırlara kadar merakımı yenemedim. Son satırlarda öğrendiklerim yüreğimin sızlamasına sebep oldu. Hele Maria’nın Dafne’ye verdiği yanıt beni de şok etti. Son satırları okudukça Dafne’nin yerine koydum kendimi, içim paramparça oldu. Eserin beni bu kadar etkileyeceğini tahmin etmiyordum. Son mektuptan sonra içim burkuldu. Bu yorumu yazarken bile yaşananlar gözümün önüne geldi ve kötü oldum… Ne kadar kötü ve üzücü olay yaşasak ta bir gün biri çıkıp hepsini aklımızdan silebiliyor… Hiçbir şeyin sonsuza kadar sürmediği gibi mutsuzluk ta sonsuz değildir… Okumayı bitirdiğimde eserin devam kitabı olacak gibi geldi. Yazarımızın eline yüreğine sağlık. Nice yeni eserlerde buluşmak dileğiyle. #ilkeergin #uterya #okudumbitti
Uteryaİlke Ergin · Dorlion Yayınevi · 202025 okunma