2020 15. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2020 18:30
Bu güzelim kitap sanırım kokulu güllü dallı kitapların gördüğü değeri göremeyecek (üzücü) Neden böyle söyledim açıklayayım: 1.Dili olağan üstü güzel Tahsin Yücel'in bu kadar iyi yazdığını çok geç öğrendim. Kullandığı kelimeler özellikle (Kenter kelimesi en çok kullanilanı. Kenter tdk sözlüğüne göre "atın hızlı gidişi demek." Ancak bu öztürkçe bir kelimedir ve burjuva kelimesine karşılık gelir. 2. Romanın başında da bahseder aslinda bu bir roman değil bir yaşam öyküsüdür daha sonra yasanan sorunlar nedeniyle romana çevriliyor. Bu kitap bildiğiniz eleştiri kitabıdır. Komünistleri iğneler baş karakter Rahmi Sönmez komünisttir. Ancak halktan kopuk sadece kitap okuyup şiir yazarak bu mücadeleye katılmışmışmış kitap ilerledikçe kendisi de farkına varıyor aslında hiç etkisi olmamış bu hatekete. Daha aktif olmak için yola koyulur ama mücadele verdiğini düşündüğü sosyal sınıfa ne kadar uzak oldyğunu görürüz. Dolmuşa biner işçılerin kokusundan görüntüsünden rahatsız olur. Trende de bu olay başına gelir. Pavyona gider oradaki insanların ne şartlarda olduğunu 70 yaşına gelince tesadüfen öğrenir. 3. Karısı Feride bu karakteri erkekleri parmağında oynatacak kendine hayran bırakacak kadar bilgilj olduğu için sevdim. Ama bencilliğini sevemedim gerildim. ( bu arada Feride Alman okulundan mezun ) 4.Nazım Hikmet şiirlerini de eleştirir. Mesela "Memleketimden İnsan Manzaraları" şiiri nasibini almıştır. Okunması gereken bir kitap kendi adıma sorguladığım çeşitli olayları Tahsin Yücel de sorgulamış bu durum çok hoşuma gitti. Tahsin Yücel
Peygamberin Son Beş GünüTahsin Yücel · Can Yayınları · 2019918 okunma