·462 syf.····Okunma: 22 Haziran 2020 02:38 Arka planında bir tarihî olayın, 1789 Devrimi'nin bunalımlı havasını, sosyal ortamını ve insanların durumlarını oldukça başarılı şekilde betimlemiş mükemmel bir roman. Okuduğunuz hiçbir şey sebepsiz değil, romandaki her öge bir yer ile bağlantılı. "Bir romanda duvarda bir tüfek varsa ve yazar bunu tasvir etmişse o tüfek kitabın bir yerinde patlar." diyen bir hocamın bu sözü aklıma geldi okurken. Herkese karşı kayıtsız duran ama aslında fazla umursadığı ve duygusal olduğunu saklama ihtiyacı hissettiği için bir şekilde kendini uzaklaştıran, zaman zaman yaşadığı dürüst duygu patlamalarıyla kendini belli eden kitaptaki o fedakârlık abidesi o karakteri daha kitaba girdiği ilk anda çok sevmiştim. İnsana sebepsiz bir tanınmışlık, aitlik ve anlaşılma duygusu veriyor -en azından onun gibi olanlara. O ilk duruşma sahnesinden beri favori karakterimdi kendisi.
Ön plandaki hikâye bu şekilde akarken arkadaki Devrim'in sesi hiç de arkada kalmıyor yazarın betimlediği sahneler sayesinde.
Mizahi ögelerle süslü cümle kullanımları ise yazarın zekâsını sergilediği, üslubunu konuşturduğu mükemmel anlatımlar olmuş. Çok kolay okunan ve çok akıcı ilerleyen bir eser. Bu eseri övmek için o kadar yön ve sebep var ki...
Tabii ki herkes sevmeyebilir ama çoğunluğun seveceğini düşündüğüm bir kitap, tavsiye ederim.