Dijital Teknolojiler ve Eğitim
2020 218. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2020 19:25
Bu sayıda COVID-19’dan etkilenen bambaşka bir olguyu ele alıyor: Eğitim ve öğretim. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle, birçok ülkede okullar kapatıldı ve milyonlarca öğrenci uzaktan eğitim ve çevrimiçi öğrenme süreci ile eğitimlerine kaldığı yerden devam etmeye başladı. Her ne kadar eğitimde dijital dönüşüm dünya genelinde birçok ülkenin gündeminde olsa da bu kadar kısa bir sürede böyle büyük çapta bir dönüşüm gerçekleştirmek için hiçbir ülkenin planı ve altyapısı hazır değildi. Gamze Yılmaz Güntay’ın “Dijital Teknolojiler Eğitimi Nasıl Değiştiriyor?” ve Mutlu Şen Akbulut’un “Dijital Teknolojilerin Eğitimde Etkin Kullanımı” başlıklı yazılarında eğitimde dijital dönüşümün gerekliliği, çevrimiçi öğrenme yöntemleri, dijital eğitim sürecinin etkin ve başarılı bir şekilde yönetilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği detaylı bir şekilde ele alınıyor. Özlem Ak bu ayki COVID-19 yazısında, enfeksiyonun vücutta çok farklı organlarda meydana getirdiği hasarlardan bahsediyor. Salgının ilk günlerinden beri bildiğimiz kuru öksürük ve nefes darlığı belirtilerine çok daha fazlasının eklendiğini, akciğer hasarının yanı sıra kalp, damarlar, böbrekler, bağırsak ve beyin de dâhil olmak üzere birçok organın da enfeksiyon nedeniyle bir şekilde zarar gördüğünü anlıyoruz. Tuncay Baydemir “Aynada Gördüğüm de Kim?” başlıklı yazısında ilginç bir nörolojik rahatsızlık olan yüz körlüğünden bahsediyor. Mahir Ocak, yenilenebilir enerji çeşitlerinden bir tanesi olan rüzgâr enerjisinin rüzgâr türbinleri dışında göklerden başka yollarla nasıl elde edilebileceğini anlatıyor. İlay Çelik Sezer ise bu ayki yazısında elektrikli otomobillerin ve ısı pompalarının daha az miktarda sera gazı salımına neden olduğunu belirtiyor. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli de “İlk Elektrikli Traktörümüz Tarlada!” başlıklı yazısında ilk yerli ve milli elektrikli traktörümüzü bizlere tanıtıyor. “Dokuları Birbirine Yapıştırmak Artık Daha Kolay” başlıklı yazıyı da zevkle okuyacaksınız. COVID-19’da Hasar Sadece Akciğerle Sınırlı Değil! Özlem Ak COVID-19 enfeksiyonunun vücuda verdiği zararın akciğerlerle sınırlı olmadığı anlaşıldı. Akciğer hasarının yanı sıra kalp, damarlar, böbrekler, bağırsak ve beyin de dâhil olmak üzere birçok organ da enfeksiyon nedeniyle bir şekilde zarar görüyor. Aynada Gördüğüm de Kim? Tuncay Baydemir Yüzleri görür, bilgileri işler, bu bilgileri hafızamıza kaydeder ve bir sonraki görüşümüzde o yüzü kolaylıkla hatırlayıp tanımlayabiliriz. Peki, bu süreç sağlıklı bir şekilde çalışmasaydı ne olurdu? Birisiyle tanıştığınızda o kişinin yüzünü görüp bir sonraki gün hiç karşılaşmamış olduğunuzu düşünseydiniz ya da en yakınlarınızı hatta kendinizi bile yüzünüzden tanıyamadığınızı... Yenilenebilir Enerjiyi Göklerden Toplamak Mahir E. Ocak Rüzgâr enerjisinden daha fazla yararlanabilmenin bir yolu da enerjiyi göklerden toplamaktan geçiyor. Peki ama nasıl? Cevap: yüz metre karelik uçurtmalarla, havada asılı kalan rüzgâr türbinleriyle, planörlerle, balonlu uçurtmalarla, türbinler taşıyan insansız hava araçlarıyla... 4 Bilim ve Teknik ile Büyüdüm! Özlem Ak 6 Haberler 12 Yaşamınızın Önemli Bir Bileşeni: Bağışıklık Sisteminizin Yaşı Özlem Ak Bizimle COVID-19’un ölümcül mücadelesi arasında duran en önemli şeylerden biri bağışıklık sistemimiz. Uzmanlar bağışıklık sağlığı söz konusu olduğunda, yaşın sadece bir sayıdan ibaret olduğunu ve sahip olduğumuz immünolojik saati geri çevirmenin yolları olabileceğini hatırlatıyor. 26 Bilim Çizgi Spektroskopi Sinancan Kara 52 Tekno-Yaşam Gürkan Caner Birer 42 Dijital Teknolojiler Eğitimi Nasıl Değiştiriyor? Gamze Yılmaz Güntay Günümüzde artık her şey etkileşim hâlinde. Bu nedenle bilginin ağırlıklı olarak öğretmenden öğrenciye tek yönlü aktarıldığı geleneksel eğitim yöntemleri geçerliliğini yitiriyor. Dijital teknolojiler eğitim imkânlarını geliştiriyor ve çeşitlendiriyor. 48 Dijital Teknolojilerin Eğitimde Etkin Kullanımı Mutlu Şen Akbulut Yaşadığımız küresel salgın, okulların yalnızca derslerin yapıldığı binalar olmadığını hatırlattığı gibi öğretmenlerin dijital çağdaki rolünün nasıl dönüşmesi gerektiğini düşünmemiz için de bir fırsat sundu. Günümüzde, öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini geliştirmek eğitimin en önemli amaçlarından biri olarak kabul ediliyor. Bu becerileri geliştirebilmek için de dijital teknolojileri etkin bir şekilde kullanmak gerekiyor. 56 Merak Ettikleriniz Mesut Erol 68 Elektrikli Otomobiller ve Isı Pompaları Her Hâlükârda Daha Çevreci İlay Çelik Sezer Küresel ölçekte yapılan bir analiz, elektrikli otomobillerin ve ısı pompalarının ömürleri süresince, petrol tüketen otomobillere ve fosil yakıt tüketen geleneksel ısıtıcılara göre daha az miktarda sera gazı salımına neden olduğunu doğruladı. 74 İlk Elektrikli Traktörümüz Tarlada! Bekir Pakdemirli Dünyada belli başlı bazı traktör üreticileri içten yanmalı motorlar yerine elektrikli traktör üretimi konusunda çalışmalarını sürdürürken ülkemizde de bu alanda önemli adımlar atıldı ve tarım makineleri sektörü temsilcileri ile birlikte ilk milli elektrikli traktörü üretmek üzere ortak bir Ar-Ge çalışması başlatıldı. 78 Dokuları Birbirine Yapıştırmak Artık Daha Kolay Tuncay Baydemir 81 Ayın Sorusu (Matematik) Azer Kerimov 82 Doğa - Fauna Sekreter Kuşu Bülent Gözcelioğlu 84 Düşünme Kulesi Ferhat Çalapkulu 86 Satranç Kıvanç Çefle 90 Gökyüzü Faruk Soydugan 94 Zekâ Oyunları Emrehan Halıcı 96 Yayın Dünyası İlay Çelik Sezer
Bilim
Bilim ve Teknik - Sayı 631 (Haziran 2020)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 202088 okunma
1981/1984 yıllarına ait sayıları var almayı düşünenler için