Hayatınız ve kitaplarınız farklıdır!!!!!
2020 6. kitabı
İntihar eden yazarların eserlerinde her zaman bir mesaj vermeye çalıştığını düşündüm (bknz S. Zweig) ve bence Silahlara Veda, artık yazarın bitmişliğinin ve hayallerinin son çağrısı. Ernest Hemingway’in okuduğum ilk kitabı ve en sevdiğim kitabı olarak kalacağından emin olduğum eseri. Kitabın baş karakteri Henry, aynı Ernest Hemingway gibi, 1. dünya savaşına gönüllü katılıyor, İtalyada savaşıp yaralanıyor, Milano’ya hastaneye sevk ediliyor. Kitabın başlarında bir aşkın öyküsü olacağı aklıma pek gelmemişti hatta Hemingway’in hayatını az biraz bildiğimden kendi biyografisinden uyarlamıştır diye düşünmüştüm ama tabikide Hemingway’hin hayatında bir hastabakıcıyla ilişki yaşaması yok... Kitabın ortalarına doğru sonu hakkında bir kaç tahminim olmuştu ve doğru da çıktı.Bu arada Hemingway bu kitap için TAM 47 FARKLI son yazmış ve bu nüshalar yayınlanacakmış ama Türkiye’ye geldi mi, yayınlanabildi mi hic bir bilgim yok, ne gördüm ne duydum. Hemingway kendi hayatı boyunca da sürekli izlenildiğini öne sürmüş, arkadaşlarına sürekli izlenildiğinden bahsetmiş (bu durum beni çok rahatsız etti) ve kitapta bir iki bölümde kendi müttefiklerinden kaçtığını fark ediyoruz Henry’nin. Asla anlamlandıramadım, belki de ben yanlış anladım oysa ki gayet sade ve akıcı bir dili vardı, bunu Hemingway’in yine kendi yaşamından yansıttığı part olarak görüyorum. Kitabın karakterlerinin hic bir alt yapısı yokmuş gibi gelmesi en büyük sorundu bence eserde. Yine tekrarlıyorum kitap gayet başarılı,okunur ve sevilir ancak Catherine, Henry’nin aşık olduğu kadın, hayatına dair hiç bir şey yok,saf ve düşünmeyen bir karakter olmuş. Keza Henry’i de pek tanıyamadık, kimseyle diyaloğa girmeyip sürekli konyak içen bir karakter olarak kaldı gözümde :/ Yine de ben de en başarılı savaş kitapları arasına sokarım bu eseri, aşk ve savaş gibi zor ve zıtkavramları harmanlamak çok büyük bir ustalık ister. Keşke kitabı okumamış olsaydım ve şu an okusaydım cünkü bende bıraktığı izler bu yasak döneminde daha çarpıcı olurdu diye düşünüyorum.
Silahlara VedaErnest Hemingway · Bilgi Yayınevi · 20257,9bin okunma