···Okunma: 16 Kasım 2019 21:14 Bu yazıda size bir yazar öneriyorum: Maksim Gorki.
2020 yılının hemen ilk aylarında Can Yayınları'ndan çıkan Maksim Gorki külliyatını tamamladım.
Maksim Gorki kitaplarına başlamak için "Ana" adlı kitap gayet uygun. Arkasından biyografik üçlemesini ve daha da okumak isterseniz hikayelerini okuyabilirsiniz.
Ana'ya gelince... Yazar bu kitabı Amerika'dayken sürgünde yazmış. 20. yüzyılın başlarında Rusya'daki işçi sınıfı kitabın temelindedir. Kitabın bünyesinde Rus devrimi vardır, fakir işçi yaşantısı vardır. Kitap sosyalist gerçeklikle yazılmış ilk kitaplardandır.
Bu kitaptaki "ana" adlı karakter Pelageya'dır. Ana, oğlu Pavel ve Pavel'in çevresiyle yavaş yavaş içli-dışlı olacaktır. Başlangıçta oğluna karşı aykırı davransa da oğlunun ilerlediği yolu doğru bulacaktır. Oğul Pavel, hapse düşünce, Ana gizli-kaçak yollarla fabrikalarda işçi sınıfına bildiriler dağıtacaktır ve bir nebze bu bildiriler sayesinde 1905 ayaklanmaları çıkacaktır...
Kitapta uyandırılmak istenen düşünce devrimci mücadeledir. Ezenlere karşı, despotlara karşı bir başkaldırıdır. Bu başkaldırı sürecine gelişin hikayesi "ana" üzerinden anlatılmaktadır.