·344 syf.····Okunma: 22 Mayıs 2020 10:01 Sevgili Dost
Sefiller kitabında attığımız adımlardan dünyanın ne kadar küçük olduğunu anlıyoruz. Yeğenlerini beslemek için ekmek çalan ve 19 yıl boyunca kürek mahkumuna dağılan Jan Valjin, iyilik ve kötülük gibi en iyi intikam alma kavramlarının arka planında gerçekleri görmeye katkıda bulunuyor. Victor Hugo, yolunun ona bir iyilik yapmak olduğunu, geçmişten ayrıldıktan sonra sizi terk etmeyeceğini vurgular. Ve aşk ... Aşk, 1 liraya dişlerinizi pense ile yırtmaktır.
"Sefiller" tam bir klasikti.
Peki neden tam olarak klasikti? Kitabın olumlu ya da olumsuz özellikleri nelerdi?
Başlayalım efendim.
1. Cesaret
Yazar, kitabın yazıldığı döneme göre çok cesur bir iş çıkardı. Sürgün ve hapishane hayatı yaşasa bile, o zamanın karanlık Avrupa'sında bile "Özgürlük, Adalet, Eşitlik" gibi meseleleri ele almak cesarettir. Cesur yazar her zaman takdiri hak eder. Buna ek olarak, "Hugo" onu takip eden birçok yazar için bir örnek olmuştur. Yerel yazarlarımız, açtıkları çizgi boyunca yürürken, “Tanzimat Dönemi” ile bu meseleleri ele almaya başladı.
2. Evrensel Konular
Kitabın ana konusu sefalet. Ama sefalet çeşitleri yok mu? Örneğin, yaşayan bir kadının sefaleti, bir mahkumun sefaleti, yetim bir kızın sefaleti, bir dilencinin talihsizliği, ters bir liderin kötü davranışı, bir kaçakın sefaleti, bir hırsızın talihsizliği, talihsizlik devrimci, vicdan sefaleti. bir şeyi sıralayabiliriz. Kitabı sevmemin bir nedeni, düşünebileceğimiz tüm bu alt dalları başarıyla işlemiş olması. Özellikle kitabın bir bölümünde, "Cosette" adlı kadının sefaleti o kadar iyi açıklanmış ki şaşıracaksınız.
Kitabın güzel yanlarından biri de "Lezyon" etrafında pek çok konu içermesidir. Evrensel denek sayılabilecek tüm konular neredeyse kapsanmıştır. Bu çok iyi bir iş yapmak demektir. Örneğin, kitabı bitince bir suç zevki, bir romantizm romanı, bir politik roman zevki, bir tarihsel roman zevki bıraktı.
3. Arsa
Bence bir kitabın kendi değerlendirmelerimdeki en önemli yeri komplo. Bir kitap yapan arsanın kesinlikle başarılı bir kurgu olduğu da gerçektir. Miserables kitabına gelirsek, kitabın kelime arsasını seviyorum. Güzel inşa edilmiş bir arsa var. Araştırmalarım sonucunda, kitabın planını en iyi karşılayabilecek ifadeyi buldum: "Örümcek Ağı". Evet, tamamen örümcek ağı gibi yapılmış bir komplo. Özellikle kitabın sonuna doğru, bu ağ çözüldüğünde, hiçbir zevk olmayacaktır.
4. Kahramanlar
“Kahramanlar ya da kahramanlar yaratmak” bir kitabın kalıcı olması için şartlardan biridir. Kahramanların önemi kitabın başarısı ile doğru orantılıdır. En başarılı kitaplar bile artık kendi adlarıyla değil, başka bir kişinin adıyla adlandırılır. Miserables kitabını okuduktan sonra Jean Valjean, Marius, Fantine, Cosette, Gavroche gibi hayatınızı asla terk etmeyecek kahramanlarla tanışacaksınız.
5. Akıcılık
Sanırım kitabın tek olumsuz yönü bu konudur. Kitap bazı yerlerde çok akıcı olsa da, insanları çok sıkıyor. Çünkü Victor Hugo kitapta kendini saklamıyor. Birçok yerde anlatıyı kesmek ve okumak için bilgi verir. Verdiği bilgilerde bu tür ayrıntılara giriyor, neredeyse inci boncuklarını gösteriyor. Bunlardan bazıları gerekli olmakla birlikte, bazıları gereksiz olabilir. Örneğin, kitabın bir bölümünde, kahramanlardan birinin Paris sokaklarında bir kanalizasyona girmesi gerekiyor. Burada Hugo yaklaşık 50 sayfalık bir mola veriyor. Kanalizasyonun tarihini anlatmaya başlar. Kanalizasyon ile ilgili tüm detayları açıkladıktan sonra rezervasyon yapmaya devam ediyor. Bu şekilde gereksiz bulduğum yerler oldukça fazla. “Sefiller” sadece roman değil, aynı zamanda Hugo'nun sütunlarında derlenmiş bir kitabın yanı sıra romanlardan daha fazlasıdır. Çünkü çoğu yerde Hugo, etkinliğin akışını kesintiye uğrattı ve her konuda görüşlerini açıklayan makaleler yerleştirdi. O dönemin koşullarına baktığınızda normal olabilir, ancak bu bölümleri kitaptan kaldırmanın ve kitabı biraz daha basit bir versiyonda yazdırmanın daha uygun olacağını düşünüyorum.
Hugo bunu etkilediği Romantizm hareketinin bir gereği olarak yapar. Çünkü Romantizmin en büyük özelliği tiyatro ve romanı halkı eğitmek için bir araç olarak görmeleridir. Bu nedenle yazarlar eserlerini okuyucuyu bilgilendirmek için yazarlar. Amaç okuyucuyu bilgilendirmek olduğundan, okuyucu her şekilde bilgilendirilir. Çeşitli konular hakkında bilgi almak güzel olsa da, romandaki akıcılığı vuruyor.
Son olarak, kitabın herkes için okunması gereken kitaplar arasında olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak incelememde söylediğim gibi, tavsiyem basitleştirilmiş bir versiyonunu yazdırmak ve okumaktır. Kitabı bu şekilde okumak mantıklı değildi.