2020 12. kitabı
Öğretmen Olmak - Cüceloğlu,D; Erdoğan,İ. ( 200 sayfa) " (Erdoğan) - Ülkemizde bu kadar eğitim fakültesi ve bu kurumlarda çalışan yüzlerce akademisyen var .Siz,eğitimde akademik bir çerçevenin yokluğundan bahsediyorsunuz. (Cüceloglu) - Evet, akademisyenlerin , bu kurumlarda eğitime dair herhangi bir hakikati ortaya koymaktan çok,kariyer basamaklarında yükselme amacıyla bulunduğunu düşünüyorum malesef. Şimdi burada yaptığımız gibi,eğitime dair meseleleri hararetle tartışan ,paylaşan bir akademisyenler topluluğundan bahsetmek zor. Toplum ise eğitim sistemi ile ancak gemisini kurtarana kadar ilgileniyor,yani çocuğun eğitimi sona erene kadar.Hal böyle olunca ,eğitime yön verme durumunda olan yetkililerin attıkları yanlış adımlar da , doğru adımlar da bir değerlendirmeye tabi tutulmuyor.Nitekim Türkiye'de eğitime dair izlediği politikalardan ötürü seçim kazanmış ya da kaybetmiş bir siyasi parti yoktur diye düşünüyorum." Yukaridaki gibi sadece topu akademisyenlere ya da siyasete atmak kolay olanı.Fakat ; hem okur hem de kitabın en büyük muhattabi olan bir öğretmen olarak biraz da özeleştiri yapmak isterim. Biz öğretmen camiası olarak yenilikleri ne kadar takip ediyoruz, öğrencileri sınava mi hayata mı hazırlıyoruz? Hz Ali "Çocuklarınızı içinizde bulunduğunuz döneme değil , kendi yaşayacakları döneme göre yetiştirin " buyuruyor. Biz ise bırakın geleceğin çocuklarını,içinde bulunduğumuz çağa uygun olarak ne kadar uyumlu çocuk yetiştiriyoruz? Bu profilde çocuk yetiştirmek için, ilk öğretmenleri olan anne babaya , okuldaki öğretmenleri olan bizlere, öğretmenlerinin öğretmenleri olan akademisyenlere , ve elbette eğitim sistemine yön veren amirlere çok iş düşüyor. "Eğitim işi bahcivan işine benzer.Bahçivanın yapması gereken iş , elma ağacına armut verdirmek değildir.Bahçivanın yapacağı iş elma ağacına elma vermesi için gereken şartları sağlamaktır.Bu şartlar sağlanınca ağaç yemişini kendi verecektir.İnsan dışarıdan yetiştirilemez.Yetistirme şartları var olunca insan kendi kendine yetişir.Terbiye etmek yoktur,terbiye olmak vardır" ( İ.Hakkı Baltacıoğlu ). Öğretim üyesi İrfan Erdoğan ve Doğan Cüceloğlu arasında yapılan eğitime dair mülakatların kitaplastirilmış halidir Öğretmen Olmak.Dogan Cüceloğlu 'nun kitaplarıyla birlikte yayınladığı Podcast leri de takip etmenizi hem meslektaşlarıma hem de bütün anne babalara öneririm . İyi okumalar.
Eğitim
Öğretmen OlmakDoğan Cüceloğlu · Final Kültür Sanat Yayınları · 20138,5bin okunma