·112 syf.····Okunma: 06 Temmuz 2020 14:13 · ''Cronica de una Muerte Anunciada." İspanyolca adıyla –Öngörülmüş Ölümün Kronolojisi-
Bir kitabı elimize aldığımızda konusunun cinayet olduğunu bilebiliriz ancak ilk sayfadan kimin öleceğini genelde öğrenemeyiz. Kitabın diğerlerinden farkı tam burda çünkü Marquez maktülü ve katilleri ilk sayfada bizlere sunuyor.
Bu noktada merak unsurunun azalmasını beklesek de aslında merakımız katlanıyor. Akışta ilk olarak Santiago Nasar’ı tanıyoruz ve tüm gizemin başladığı düğün gecesiyle devam ediyor. Burdan sonrasını ‘ neden olmuş olabilir, nasıl yani ‘ diyerek okumaya başlıyoruz.
Aslında günümüzde de gerçekliğini koruyan namus cinayetlerinin bir toplum üzerindeki etkilerini ve bu şekilde dağılan ailelerin gözler arkasındaki nedeni hikayesiydi. Denilir ki biri ölür ,birileri hapse girer bu şekilde namus temizlenmiştir. Bu hikayede beni etkileyense bunlar değildi.
Beni etkileyen sözde namusu temizlenen Angela Vicario’dan bahsedilen son satırlardı: Onun karşılıksız kalan mektupları.
Aradan geçen zamandan sonra onu ilk gördüğünde kuzenin söylediği sözlerdi.
‘…hayatın en sonunda kötü bir romana bu kadar benzeyebileceğini kabul etmek gelmiyordu içimden.’
Son olarak kitap bir solukta okuyabileceğimiz kalınlıkta fakat çok fazla karakterden bahsedilmesinden sebep ilk sayfalarda içine girmeyi zorlaştıran tarzda,ancak dediğim gibi akışı yakaladığınızda keyifle okunacaktır.
İyi okumalar.