Puan vermedi·56 syf.····Okunma: 08 Temmuz 2020 04:12 "Bahtsız bedeviyi çölde kutup ayısı yermiş " Oidipus belki de tiyatro sahnelerinden gecmis geçerken ağlamış bağırmış acı çekmiş en bahtsız kahramanlardan biri. Hiç suçu yokken hele o zamanki tanrıların vicdanına ve adaletine bırakarak söylüyorum bunu acımasızca bir lanetin ortasındaki günah keçisi.
Babası Laios zamanında uslu durmaz frigya kralı Pelops un oğluna tecavüz eder ve lanetlenir. Lanete göre ölümü kendi oğlunun ellerinden olacaktır ve oğlu hiç haberi yokken annesini eş bilecek ve ondan çocuk sahibi olacaktır. Bağlanır ayaklarından bir delik açılarak bırakılır ormana öyle kendi kaderini zavallı bebek ta ki buluncaya ve alıncaya kadar bir başka biri onu acıyıp ta yaşamasina izin verinceye kadar. İsmini de ordan alır bebek kundaginda sis olan ayaklarından "oidipus". İlk Bacchus şenliklerinde seyircinin beğenisine sunulur ve sonra oynanmaya başlar tiyatro sahnelerinde ülkemiz de dahil.
Freud un çok sonraki dönemde tiyatroda izlerken insan psikolojisine uyarladığı "Oidipus Kompleksi" ne de feyz ve ilham kaynağı olur hikayenin özü.
Bir çırpıda okunan bir tiyatro eseri Kral Oidipus belki de tiyatro türüne başlamadan evvel ya da başlarken diyelim ilk okunması gerekenlerden, boru mu? 2500 yıllık bir eser merak edilirliginden akiciligindan gram eksiği olmayan güncelliğini koruyan bir eser.
Şimdiden keyifli okumalar :))