Beni Ödülle Cezalandırma kitabı bırakın beliri bir kuramdan hareketle tezini desteklemeyi sadece belirli deneylerden hareketle tezini desteklemeye çalışıyor. Kitap tamamen bilimsel deney örneklerinden oluşsa da aşırı genelleme / eksik tümevarım yanlışına düşmektedir.
Güdülenmenin itici gücü İHTİYAÇLAR’dır.
Ödül, ödül çeşitleri, ödül miktarı, ödülün veriliş zamanı gibi sayısız değişken vardır.
Çocuğun yaşı, yetenekleri, ilgileri, çocuğun gelişim düzeyi, çocuğun ön öğrenmeleri, çocuğun sosyal çevresi vs değişkenler öğrenme sürecini ve ödül çeşidini ve miktarını etkiler.
Özgür Bolat: Klasik koşullanma, edimsel koşullanma, gizil öğrenme, sosyal öğrenme, gestalt kuram, bilgiyi işleme kuramı gibi öğrenmeyi daha geniş perspektiften açıklayan kuramlar yerine sadece fikrini destekleyen deney sonuçlarından hareket etmektedir.
Güdülenme, öğrenme ve performans kavramları tam olarak açıklanmamıştır. Bilişselci öğrenme psikologlarına göre güdülenme ve pekiştirme (ödül) öğrenme değişkeni değildir. Performans değişkenidir.
Öğrenme, motivasyon, ödül, performans, eğitim gibi alanlarda olasılıklı düşünmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Öğrenme gibi karmaşık bir sürecin belirli yönlerini daha iyi açıklayan öğrenme kuramları vardır.
İnsanın doğası iyi midir? Gibi önemli bir soruya sadece bir deneyden hareketle cevap vermek gibi anlamsız bir durum yaratmış mesela. Onlarca psikolog ve filozof bu soruya farklı cevaplar vermiştir.
Kitapta söylenenleri gündelik hayata, çocuk eğitimine uyarlayıp başarılı/başarısız olan anne babaların, öğretmenlerin dönütlerinden habersizim tabii