2020 40. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2020 17:03
SADIK VEYA KADER -Bir Doğu Masalı- VOLTAİRE ...... Fransız edebiyatının önemli kalemlerinden Voltaire bu eserinde felsefi bir roman kaleme almış Kral Moabdar zamanında Babil'de doğuştan gelen güzelliğini eğitimle pekiştiren Sadık isimli bir genç yaşarmış. Sadık zengin ve genç bir adamdır. Lakin bu onu şımartmaz, ölçülü davranmayı, yapmacık olmamayı, insanların zayıflıklarına saygı göstermeyi bilir. Bilgedir. Sadık hayatta mutlu olabileceğine inanmıştır. Lakin kaderin başka planları vardır. ...... Sadık,Samira isminde erdemli ve güzel bir kızla evlenmek üzereyken vezirin yeğeni olan genç Orhan aralarına girer .Sadık tek gözünden yaralanır. Tek gözü kör olsa da onunla evlenmek istediğini söyleyen Samira bir gün bu düşüncesinden vazgeçer. (Daha doğrusu Sadık'a iletilen haber böyledir) Bundan sonra pek çok macera(haksız yere hapishaneye düşmekten tutunda iftiraya, sürgüne ve köleliğe kadar) yaşayan Sadık acaba sonunda hak ettiği mutluluğa ulaşabilecek midir? Kader ona artık adaletli davranacak mıdır? ..... Yaşadığı bütün üzücü, haksız olaylara rağmen Sadık her zaman insanlara yardım etmeyi seven erdemli ve dürüst bir karakterdir.... Güzel öğütler barındıran masalsı bir kitap "Sadık"....85 sayfa birkaç saat içinde  okunabilecek çok güzel bir eser naçizane tavsiyemdir Kitaptan alıntılar; Sadık kaderin kendisine etmiş olduğu kötülüklerin tesellisini felsefede ve dostluk da aramaya karar verdi. Sadık ise şöyle haykırdı:"Mutluluk ne ki! Bu dünyada var olmayan varlıklara dek herkes bana zulmediyor." Bütün insanlar arasında eşit pay edilen bu dünyada kaderin benden kendi payıma düşeni esirgemiş olmasına katlanamıyordum.... .... Bir zamanlar çöllerin içinde görmezden gelinen bir tanecik olmaktan şikayet eden bir kum tanesi varmış. Birkaç yılın sonunda elmasa dönüşmüş. O şimdi Hint kralının tacındaki en güzel taş.... Ben o kum tanesiydim ve elmas olmaya karar verdim.
Sadık veya KaderVoltaire · İş Bankası Kültür Yayınları · 20231,996 okunma