2020 32. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2020 21:35
İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 44. kitap oldu. "Phlebas'ı Hatırla" isimli bu kitap, 10 kitaplık seri olan ve bilimkurgu alanında oldukça sevilen "Kültür Serisi"nin ilk kitabı. Bilimkurgu okurlarının ve fantastik roman okurlarının çok iyi bildiği üzere, bambaşka bir evreni ve bambaşka bir yaşam tarzını anlatan eserlerin içerisine hemen girebilmek pek kolay değildir. Fakat okurlar olarak bu tür eserlerin içerisine girebildikten sonra aldığımız hazzı hiçbir zaman unutmayız. İşte Kültür Serisi'nin ilk kitabı olan bu eser de tam olarak bahsettiğim türden bir eser... Açıkçası kitabı 30 gün gibi bir zamanda anca okuyup bitirebildiğim için yazarın yarattığı evrenin içerisine rahatlıkla girip kitaptan büyük haz aldığımı söyleyemeyeceğim; ama bu noktada çuvaldızı kendime batırmayı tercih ediyorum... Phlebas'ı Hatırla isimli bu kitabın baş kahramanı, Bora Horza Gobuchul isimli bir Değişçin. Değişçinler, gen dizilimini değiştirerek başka türlerden insansı varlıkların formuna girebilen bir tür... Bununla birlikte galakside de uzun yıllardır devam eden büyük bir savaş vardır. Savaş, bağnaz ve militarist bir ırk olan İdirliler ile varoluş haklarını korumaya çalışan Kültürlüler arasındadır. Aslında aralarındaki savaş tam bir "ideolojiler savaşı." Birbirine zıt düşüncelere sahip her iki tarafın da uzlaşması ve evrene barışın yayılması söz konusu bile olamıyor. Horza ise savaşın tam bir tarafı olmasa da İdirlilere daha sıcak bakmaktadır. Zaten kitapta Kültürlüler genellikle eleştirilmiş ve hatta aşağılanmış diyebilirim. Serinin devam kitaplarında "kötüden iyiye geçişin" yazar tarafından nasıl sağlandığını merak ediyorum. Savaş esnasında İdirliler tarafından Horza'ya bir görev verilir ve kitabın başından sonuna kadar Horza bu görevi başarmak için maceradan maceraya atlar durur. Hemen hemen her bölümde büyük bir aksiyon ve mücadele vardır. Phlebas'ı Hatırla isimli bu kitapla birlikte "Kültür" ile yavaş yavaş tanışıyoruz. Yukarıda belirttiğim gibi, Kültürlüler genel olarak bu kitapta eleştirilmiş ve ideolojilerinden dolayı aşağılanmış durumda. Serinin devam kitaplarında Kültür bize nasıl anlatılacak bilemiyorum. Ama yapay zekalar tarafından yönetilen, ateist, komünist bir topluluğun anlatısını okuyacak olmak beni şimdiden heyecanlandırıyor. Bu arada Phlebas, Yunan mitolojisinde balıkçı kralı kurtarmak için canını feda etmek zorunda kalan bir denizcinin adı imiş. Canını feda eden kahramanlar, bildiğiniz üzere, unutulmaz, sürekli anılır. Hatta parklara, bahçelere, sokaklara isimleri verilir... Bu sebeple Horza'yı da Phlebas'ı da yakında bir park/sokak ismi olarak görürsek şaşırmayalım... Kitabı beğendim mi, emin değilim. Fakat Kültür serisinin devamı için beni heyecanlandırdığına göre, yapması gerekeni yapmış diyebiliriz. İlk defa bilimkurgu okuyacak olanlar için yorucu bir okuma olabilir; ama türe aşina olanlar ve aksiyon sevenler için tercih edilebilir.
Phlebas'ı HatırlaIain M. Banks · İthaki Yayınları · 201986 okunma
Duygularıma tercüman olunmuş gibi yazılmış :) Cidden farklı bir dünya, içine girdikçe daha da seviliyor.
Semih Doğan
Karantinada bayağı yoğunlaşmıştım ama bu ara biraz ara verdim. Tekrardan yoğunlaşacağım ben de :)