2020 7. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2020 13:48
Kitabı nihayet bitirebildim.Karantina döneminde başladığım kitap o kadar ağır gitti,o kadar isteksiz okudum ki,bu şekilde başka bir kitaba denk gelmemiştim.Senelik kitap hedefi falan kalmadı bütün ibreler şaştı :) Kitap ile ilgili olarak şunları söyleyeceğim.Bahsettiğim gibi kitap çok ağır,hem dili hem içeriği hem de olayları anlamak için tam konsantrasyon istemesi sizi bazı zamanlar zorlayacaktır. Kitabı okumaya başlamadan önce "hülasa" kelimesinin anlamını bilmiyorsanız öğrenin :) herhalde 1000 kere kullanılıyordur bu ve benzeri bir kaç kelime. Kitap bir otobiyografi,Şevket Süreyya Aydemir'in keni hayatını anlattığı bir kitap. Edirne'de hayata başlayıp önce Anadolu'ya sonra Azerbaycan'a sonra Rusya'ya ve tekrar yurda uzanan hayatında ilgi çekici olaylardan bahsediyor olsa da (1. dünya savaşı Osmanlı durumu,2. dünya savaşındaki pozisyonumuz,Atatürk zamanı olayları gibi), idealist bir Turancı olarak Anadolu'ya askere gelip,Turan,dünyada tek büyük Türk devleti idealini Azerbaycan'da gerçekleştirmeye çalışırken komunist olan,Rusya'dan Anadolu'ya döndükten sonra komunist fikirler sebebiyle tutuklanıp cezaevinden çıkınca komunistlikten de vazgeçip Atatürk ilke ve inkilapları destekçisi olan, ne istediğini bilmeyen sürekli bir kimlik arayışında olan bir şahsın hayatı benim kitaptan kopmama yetti. Bu arada Atatürk ilkelerinin destekçisi derken,belki de o şekilde görünmesi gerekiyordu çünkü Atatürk döneminde yapılamadığını iddia ettiği şeylere yaptığı eleştiriler çok daha fazla.Örneğin sanayileşme ve makineleşmeyi beceremediğimizi ve işin işten geçtiğini öne sürerken yeni kurulmuş hiç bir kaynağı olmayan genç bir ülkede 46 büyük fabrika kurulması bu alanda başarının en büyük kanıtıdır. Kitaptaki bu tarz tutatsızlıklar yazarın kendisi hakkında da bahsettiği pek çok şeyin atmasyon olabileceğini düşündürüyor. Kitabı okuyup beğenenler çoğunlukta,saygım sonsuz,ancak 55 kişi yarım bırakmış,bu da çok büyük bir rakam,56.olmadığım için sevinçliyim :) Çok ilgi duyacağınız bir alansa okumayı deneyebilirsiniz.
Tarih
Suyu Arayan AdamŞevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitapevi · 20215,1bin okunma