Niçin Uyuruz?
2020 15. kitabı
"Kitabı okurken dalıp gitmek konusunda kendinizi özgür hissedin. Size hiçbir şekilde gücenmeyeceğimden emin olabilirsiniz. Aksine çok mutlu olurum." İlk bölümünün son cümleleri bu şekilde olan 'Niçin Uyuruz?', Bill Gates'in 2020 yılında okunmasını tavsiye ettiği kitaplar listesinde(time.com/5746591/bill-ga...) görüp, almış olduğum bir kitaptır. Matthew Walker bir nörobilimcidir ve çalışmalarının büyük çoğunluğu saplantılı ölçüde uykuyla ilgilidir. Saplantılı ölçüde ancak kitabı okuyanların göreceği üzere, bunun için oldukça haklı sebeplerinin olduğu aşikar. Kafein, alkol ve uyku haplarının etkileri, REM ve NREM uykuları, uyku ve yaratıcılık, uykusuzluk ve zararları, NASA-Google-Nike vb. kurumların uyku politikaları, uyku-hipokampus(önbellek)-korteks(harici bellek) arasındaki ilişki, uykusuzluğa karşı alınabilecek önlemler vb. birçok önemli konu özenle ele alınmıştır. İçerik, bol bol bilimsel makale ve deney ile desteklenmiştir. Walker, uykusuz kalmanın fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan sürüsüyle sıkıntıya gebe olduğunu, iyi alınmış bir uykunun uçsuz bucaksız kazançlarını ve alınması gereken uykudan eksilmiş 1 saatin dahi kayıplarının büyüklüğünü yüzümüze çarpmıştır. Kendi ifadesi ile 'bizi uyumamız için uyandırmıştır'. Bütün bunları herkesin anlayabileceği, yalın bir dille yapmayı başarmıştır. Çok etkilendiğimi ve herkesin okumasını önerdiğimi söylemeliyim. Keyifli okumalar.
Niçin Uyuruz?Matthew Walker · Pegasus Yayınları · 2019881 okunma