Çok uzun zaman önce filmini seyretmiş, çok beğenmiştim. Kitabını okumak bu günlere kısmet oldu. Allah'tan filminden aklımda kalan pek bir şey yoktu da okuma şevkim kırılmadı.
Kitap boyunca aralara serpiştirilmiş özellikle okuyucunun anlayacağı seviyeye indirilmeye çalışılmış bilimsel veri ve bilgiler insanı, bilhassa benim gibi bir bilim kurgu hastası ve yazarını resmen mest ediyor. Şu ana kadar okuduğum bu tür eserler içinde bilgi açısından tam doyuma ulaştığım bir kitap oldu.
Kurguyu söküp alsak bile içinden geride kalan bilimsellik, kitabı zevkle okunur yapmaktadır. Hele böyle bir kurguyla birlestirilince tek kelimeyle harika bir kitap olmuş. Evet Carl Sagan'ın çok akıcı bir anlatımı olduğunu söyleyemeyiz. Üstelik kitap da bir solukta okunmayacak kadar kalın. Ilaveten bilgileri anlamak icin de üzerinde düşünmek gerekiyor. Böylece hele benim gibi algilama süresi uzun olanlar için oldukça uzun ve zor bir okuma oluyor.
Bildiğim kadarı ile Sagan hiç bir inanca sahip değil. Kitapta da bütün dinlere bilimsel sonuçlara dayanarak atıflarda ve iğnelemelerde bulunmaktadır. Sadece Islamiyeti bunların dışında tuttuğunu düşünüyorum. Yanlış algilamis olduğumu düşünüyorsanız sadece kitabın son cümlesini okumanız yeterli. Bunu alıntı olarak da paylaştım linki de burada: #79574664
Gelelim filmcilere; kitabı bitirdikten sonra oturup filmi bir kez daha izledim. İlkinde seyrederken kendimden gectigim film bu sefer o kadar basit ve yapmacik geldi ki anlatamam. Jodie Foster'in oyunculuğu bile kurtaramadı. Sırf kendi inançlarına söylenenleri göstermemek için karakterlerle bile oynanmış. Dürüst olamayacaksanız cekmeyin kardeşim.
Birazda içerik bilgisi verelim. Uzayı dinleyen teleskoplar Vega yıldızından bir mesaj alır. Mesaj çözüldüğünde hic bilinmeyen bir makine projesi ortaya çıkar. Uzun uğraşlar sonucu makine yapılır ve Dr. Arroway hem zamanda hem uzayda büyük bir yolculuğa çıkar. Kendi saatine gore 28 saat olarak ölçtüğü süre dunyada sadece 20 dakikadır. Bu durum bana peygamberimizin miraç mucizesini hatırlatmaktadır. Allah bize o hız ve zaman dışılığı bahşeder mi bilmiyorum. Ama inanıyorum ki ışık hızı bir gün geçilecektir.
Bilim kurguya merakı olup da bu kitabi okumayan çok şey kaybeder. Carl Sagan okumaya baslamak icinde iyi bir kitap. Diger kitapları tamamen bilimsel makale ve deneme oldukları için biraz zorlayacağını düşünüyorum. Elimde iki kitabı daha var. Biraz ara versem de en kısa sürede okuyacağım. Her zaman dediğim gibi bir yazarin kitabını okumadan önce hayatına kısaca da olsa bir göz atmak lazim.
Carl Sagan zamanın en iyi astronomu ve karısının deyimiyle inanmayı değil bilmeyi tercih eden bir yapısı var. Emin olmadığı şeyleri de yazmaz bence. Güvenilir bir kaynak, sadece astronomi değil dinler tarihi, coğrafya ve daha bir çok konuda da tam bir bilgi deposu.
Daha fazla uzatmadan bitirelim. Yoksa eveleyip geveleyip aynı şeyleri söyleyeceğiz. Bilim kurgu sevmiyorsanız bile okuyun. Aldiği zamanın hakkini verecek bir kitap. Bitirdiginizde anlayacaksiniz. Şöyle düşünebilirsiniz falan yildizin uzaklığını, filan gezegenin yaşını ve oluşumunu bilsem ne olur? Bilin efendim, bilin; çok şey olur.
Herekese mutlu ve kitaplı bir ömür diliyorum. Sürç-ü lisan ettimse affola.