2020 23. kitabı
Ben 8 yaşında annesiz ve babasız büyüyen arkadaşsız, yapayalnız beni kuşatan bu basit saf çevrede yaşayıp giden bir çocuğum. En büyük eğlencem Karavul dağından dürbünüm ile Isık göle bakıp beyaz geminin gelişini seyretmek çevresini seyre dalmak idi... Bu çevrede beni yalnız bırakmayan dedem Mümin var ona "kıvrak mümin" derler biraz şaşkın olduğu için ona o lakabı takmışlar,öyle olsada ben onu seviyorum zaten oda beni canı kadar sevip önemseyen tek kişi. Dedemin ikinci karısı herşeye dır dır eden dedemi sürekli ezen bir kişi tıpkı Berkey teyzemin kocası Orozkul enişte gibi. Kendisi orman işçilerinin amiri konumunda olduğu için dedemi teyzemi istediği gibii kullanıyordu hatta teyzemi dövebilme hakkını bile kendinde görüyordu ki dedemde buna çoğu zaman ses çıkarmıyordu çoğu zamanda sen dur karışma bu yaştan sonra kim sana iş verir çocuğu olmayan kızına kim kocalık eder diye nine bırakmıyordu... Okul çağına geldiğimde tek arkadaşım olan dürbününüm yanına dedemin gezgin satıcıdan aldığı çantamda eklendi. Okul mesafesi uzak olduğu için yine dedem getirir götürür beni okula taki o olayın yaşandığı güne kadar.... #cengizaytmatov Dan okuduğum ikinci kitap #beyazgemi Yine muhteşem bir kitaptı hayran kaldım bir çocuğun gözünden yaşadığımız bu dünyada kültürümüze, doğamıza, nasıl sahip çıkacağımızı bir destansı hava yaratarak harika betimlemeleri ile anlatan, kötülüğün her daim olacağını vurgulayan ve sonunda pasif iyilik ile bir yere varılamayacağını, ancak ve ancak ahlâklı bir duruş sergileyip iyi olarak kalıp bir şeyleri savunup(kaybedeceğinizi bilseniz bile) asla duruşunuzdan vazgeçmeyip bir şeyler uğruna yola koyulmanın önemini çok çok iyi vurgulamış bu kitabında. Sizde bir çocuğun gözünden 168 sayfalık çoğu zaman ağlatan, düşündüren, yapılan haksızlıklara karşı sinirlendiren ve sonunda çocuğun bir balık gibi beyaz gemiye nasıl gittiğini yüreğiniz burkularak okumak isterseniz tavsiyemdir.
Beyaz GemiCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 199987,4bin okunma