2020 16. kitabı
O nasıl bir zihin, o nasıl bir aktarım gücü. Bazı isimler markadır ve referans değeri görürler ve onlardan biri olan İhsan Oktay Anar Hocamızın üstünde ismi yazdığı herşeyi tüketebilirim. Kendisinin felsefe hocası olması da, taşları yerine oturtuyor. İçeriğe gelecek olursak, neler yok ki bu kitapta. Eski Ahit'ten, Kuran-ı Kerim'den, Rene Descartes'ten(Rendekar), Aristoteles'ten, Şehname'den, dillerden, dinlerden, ırklardan, mitlerden ve birçok şeyden alıntı var. Ayrıca imgelemi o kadar güçlü ki, gerçekten eski zamanlarda, Osmanlı sokaklarında dolaşıyor insan hayal dünyasında. Uzun İhsan Efendi'nin kör ve sağır bırakıldıktan sonra yine de görüp duyabilmesi bana bu kitaptan seneler sonra çekilmiş Matrix filmindeki sahneyi hatırlattı. O sahnede de Neo kör olur ve görmeye devam eder. İkisi arasında çok şaşırtıcı ortak nokta ise iki yazarın da gerçekliği sorguluyor olmasıdır. Kim bilir belki de Wachowski Kardeşler, İhsan Hocamızdan ilham almışlardır. Ortaya çıkmayan, röportaj vermeyen, fazla konuşmayan, esrarengiz ve dolu dolu bir insan. Erdal Öz ödülünün ona verilmesinin en büyük sebebi Türk Edebiyatında devrimsel bir tarz, yeni bir akım olarak görülmesi idi. Daha denecek çok şey var elbette ama kendisinden çok etkilendiğimi ve kitaba da bayıldığımı söyleyerek bitiriyorum. Keyifli okumalar.
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,6bin okunma