2020 15. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2020 19:28
"Bütün hayvanlar eşittir. Ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir." Merhabalaarr yine uzun bir aradan sonra gerçekten hayran kaldığım bu eleştiri silsilesi nitelikli Hayvan Çiftliği kitabını #okudumbitti. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki kitabı okudukça yüzüme çarpan ama bir o kadar bunu değiştirmenin bireysel olarak elimde olmadığını hissettiren gerçekler sayfalar ilerledikçe canımı sıkmaya başladı. Aslında Orwell bu eserinde yanlış algılamadıysam Soğuk Savaş döneminde Stalin'in yönetimi ele geçirişini ve güya rejim değişikliğini hayvanlar vasıtasıyla sanki bir peri masalıymışçasına bizlere aktarıyor. Stalin'i ve yandaşlarını tabir doğruysa yerden yere vurmakla kalmayıp, duyduğu nefretin tesirini okuyucularına bile zerk ediyor. En azından ben bunu yaşadım kitap boyunca. Konu olarak değinecek olursam Beylik çiftlikteki hayvanların Koca Reis dedikleri sözü geçen bir domuzun son günlerinde tüm hayvanlara verdiği ilham olan insanların son bulup yönetimi ve barışı hayvanların sağladığı bir düzenden bahsetmesi ile hayvanlar çiftlik sahibine karşı direnişe geçer ve sonunda ise yönetim hayvanların eline geçmiş olur ve çiftlik Hayvan Çiftliği olarak anılmaya başlar. İlk başta 7 emir denilen kurallar bir yere yazılır. Başta öne çıkan 2 domuz varken daha sonraları biri dominantlaşır ve yaptığı sinsilikler ve kurnaz hareketler ile hayvanların gözünü boyar, tüm hayvanları resmen ayakta uyutur ve doğumlarından itibaren eğittikleri sadece kendilerine ait köpekler sayesinde diğer tüm hayvanlara korku salarak tüm istediklerini yapar hale gelir. Önceki yaşamlarından daha çok çalışan ve daha az yemek yemeye başlayan hayvanlar durumun hiç farkına varamaz ve başta konulan 7 emir günler geçtikçe birer birer şekil değiştirir. Kitabın son kısmı beni çok cezbetti. İki farklı rejim o son masa etrafında insanlar ve domuzların birbirinden ayırt edilememeye başlandığı o an kitabın gerçekten en vurucu kısımlarından biriydi benim için. Daha üstüne konuşabileceğim o kadar çok yer vardır eminim ki zaten yeterince spoi verdim, o yüzden susuyorum ama fark etmediğim de mutlaka birçok yer vardır. Kesinlikle okumalısınız. İyi okumalar dilerim herkese
Siyaset
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,4bin okunma