2020 30. kitabı
Dönüşüm... Ne yazık ki hepimiz zamanla birşeylere dönüşüyoruz istenilen kalıplara giriyoruz. Baş kahramanımız gregorun hayatını anlatan ve bir sabah uyandığında bir böceği dönüşümünü konu alan bir Kafka şaheseri. Bir sabah kalktığında böceğe dönüştüğünü gören gregor bunu iş yoğunluğundan yeteri kadar uyumamakta sağlıklı bir uyku geçirememekten ve aşırı iş yükü ve zamanla oluşan stres ve yorgunluktan olduğunu düşünür ve kalkmaya çalışır ama başaramaz. Aslında burda anlatılmak istenen şu bizler gerçek hayatta bir böceğe dönüşmesekte mecazen önemsiz bir böceğe dönüşüyoruz sabah belli saatte kalk işe git belli saat hatta mesai ile birlikte işe git ama iş sahibi gözünün yaşına bakmadan seni her an işten atabilsin. Ailene bakma mecburiyetinden dolayı her türlü mobinge ve baskıya aşırı çalışmaya boyun eğmek bu kitapta çok güzel işlenmiş. Gregor böceğe dönüştükten sonra bile işini kaybetmemek için müdürün peşinden kgitmek istemektedir. Ailesinin ona karşı olan bakışı Eve para getirdiği zamanlarda çok iyi iken böceğe dönüştükten sonra ailesi onu işe yaramaz gördüğü için onu ölüme terk etmek istemektedir. Başta onunla ilgilenen kız kardeşi ise bir toplum yansıması, işi yokken kardeşine bakan onu seven onu ihmal etmeyen bir kız daha sonra ekonomik özgürlüğünü eline aldıktan sonra hem işin koşuşturma arasında hemde artık para kazanıyorum edalarından sonra Gregoru yok sayma durumları oluşur ve daha sonra Gregor dan rahatsız olup onu ölüme terk etmeyi teklif eder. Aslında bunun sebebi hem ekonomik özgürlüğünü eline alması hemde işin insanı kıskacı altına alan ve kendisine zaman yaratmasına dahi izin vermeyen yapısına kendini kaptırması.
DönüşümFranz Kafka · Aperatif Kitap Yayınları · 2020268,2bin okunma