Dönüşüm

Franz Kafka

Etkileyici bir dönüşüm hikayesi.
Puan vermedi·78 syf.·
2022 32. kitabı
Hayatın rutini içerisinde koşturan bir adam. Ailesini ayakta tutabilmek, konforunu ve geçim kaynağını sağlayama çalışan bir adam "Gregor Samsa". Bir sabah uyanıyorsun sırt üstü tavana bakıyorsun ve kalkamıyorsun çünkü sen artık dönüştün bir böcek oldun. Kendini günlük sorumluluklarını yerine getirmek için paralıyorsun sırf yataktan kalkıp patron azarı işitmemek için, beraber çalıştığın kuyunu kazmaya çalışan iş arkadaşlarının diline düşmemek için ama olmuyor. Neden? Çünkü sen "dönüştün" bir böcek oldun. Sevdiğiniz insanlar sizi böcek olduğunuzda sevmeyecekler senden kurtulmaya çalışacaklar buna itiraz eden elbette çok kişi olacaktır, herkesin belli bir sabır süresi var o süreden sonra en sevdiğiniz bile bir böceği istemeyecek. Kitap anlamak isteyene etkileyici gelecektir. Sevmeyeni muhakkak olacaktır ama ben zevkle okudum. Kısa, anlaşılır ve çevirisi de iyiydi. Keyifli okumalar.
2022 40. kitabı
Kitabı elime almadan önce, daha çok bilimsel ve psikoloji temelli olduğunu düşünüyordum. Okumaya başladığım zaman basit ve çocukça buldum ama önyargımı kenara bırakıp okumaya devam ettim, elbette sonunu her klasik kitaplarda ki gibi alışkın olduğumuz şekilde mutlu sonu bekledim ama sonu geldiğinde kendimi kitap okumaktan daha çok hayatın bir gerçeği ile yüzleşiyor gibi buldum. İlk başta basit gibi dursa da sonuna geldiğinizde, karşılaştığınız o gerçeklikten belki de kaçmak isteyeceksiniz.
2021 31. kitabı
Kim hayatının bir bölümünü Gregor gibi hissederek geçirmemiştir ki? Kitabın özet cümlesi bence “Küçük bir insan olmaya ara verirseniz büyük bir böcek olursunuz” olmalıdır. Ve bir böceğe dönüştüğünüzde aileniz de dahil hiç kimse sizi sevmez ve bir zamandan sonra tahammül etmek istemez. Her zaman yanınızda olan saf küçük kardeşiniz bile sorumlukları arttığında ve kendi hayatına müdahale edilmeye başladığında “ Artık gitmeli, ondan kurtulmalıyız der.” Toplumun insan üzerindeki baskısı, belki de bu kadar değişik bir bakış açısıyla anlatılabilirdi. Topluma faydası olmayan bir bireyin nasıl dışlanıp, soyutlaştırıldığını psikoloji etkisinde okuyoruz.
Gregor
2025 20. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 19:50
Franz , kesinlikle bu dünyadan değil. Böcek üzerinden bir kurgu tasarlayıp, insanlara içsel duygularını en derin şekilde aktarması mükemmeldi. Kafka, metaforun zirvesini kitabında yaparak, kendini insanlardan soyutlayarak kendini bir böceğe benzetiyor. Kitaba gelirsek, Gregor Samsa, bir sabah kendini dev böceğe dönüşmüş halde buluyor. Gregor aslında bir böceğe değilde, uyandığında ailesi tarafından bir böcek olduğunu fark ediyor. Böceğe dönüştükten sonra bile, düşündüğü şey ise bulunduğu hali değil işe geç kalacağı endişesiydi. Patronu, anne ve babası hatta kız kardeşi bile onun böcek olduğu için değil, işe yarar görülmediği için Samsa’ya düşman olmasıydı. “İnsanların işine yaradığınız kadar varsınız , yoksa böceksiniz” diyen bir kitaptı. Gregorun acımasız babası, sırtındaki ona yapışık elması ile ölüp gitmesi beni derinden üzdü. Evet baştan sona Franz’ın acımasız babası yine bu kitabında da karşıma gelmiş oldu.
Puan vermedi
Bu kitabı okuduktan sonra sizin de hamam böceklerine bakış açınız değişti mi bilmiyorum ama ben eskisi gibi bakmıyorum böceklere. Olayı biraz dramatize ediyorum. Gregor hayatının en zor döneminden geçerken kendini es geçip ailesine nasıl bakacağının sıkıntısını çekmesi çok trajik.. Kafka'nın hayatını bilince kitabı daha iyi anlıyorsunuz. Aslında bu bütün yazarlar için geçerli. Yazarın hayatını bilince kitabı daha derinlemesine okuyorsunuz.
2021 40. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2021 17:41
Okuyalı bikaç hafta oldu şuan yazıyorum incelemeyi neden? çünkü kitabı yeni yeni hissetmeye başladım :dd böcek korkum vardı bu kitaptan sonra 2x oldu. Bi ses duyuyorum gregor samsa gelıyo aklıma her an her yerden kocamanca çıkıverecek gibi hissediyorum. Bu böyle olmamalıydı galiba. başka dersler cıkarmalıydım kitaptan :Dd
Puan vermedi·78 syf.·
2021 2. kitabı
Gregor Samsa bir sabah kalkıyor ve kendisini böcek olarak buluyor. Kitaba başlar başlamaz kendinizi konunun içerisinde buluyorsunuz. Akıcı bir kitap acaba bir sonraki sayfada ne olacak diye merakla okudum açıkçası. Çoğu zaman acaba bir böcek olarak uyansam nasıl olurdu diye düşündüm. Aslında günümüzde hepimiz Gregor Samsayız.Eğer insanlığa karşı yararlı ve faydalı bireylersek insanlar tarafından sevilen birileri oluyoruz.Ancak bu durumun tersi olduğu zamanlarda ise Gregor gibi dışlanan ve sevilmeyen bireyler oluyoruz. Sonu beni üzdü açıkçası yani sonunu hiç öyle beklemiyordum ama yine de güzel bir kitaptı.
·100 syf.·
2021 14. kitabı
İlk defa Franz Kafka okudum . Okuduğum bu kitapta karmakarışık bir ruh hali gördüm tamamen psikoloji oyunu gibi. Amaçsız ve sonuçsuz bir kitaptı bana göre, ya başlaması gerektiği gibi başlamadı ya da bitmesi gerektiği gibi bitmedi . Konu güzel olabilir ama etkilemedi. Isterdim ki böceğe dönüşen Gregor 'u ailesi farketmesin ve roman bu düzeyde ilerlesin ya da farkettiler ise ona göre şekil alsın, biraz fazla eksik parça var tamamlanmıyor. Yani çok eleştiride bulunsam da okumalısınız kitap sonuçta. Keyifli okumalar dilerim.
Roman
2022 33. kitabı
Kitapta Gregor'un bir sabah böcek olarak uyanmasından ve bunun doğurduğu mücadeleden bahsediliyor. Benim okuduğum çeviride her ne kadar örümceğe dönüşse de sonradan farkettim ki hamam böceğine dönüşüyormuş. Ne fark eder demeyin. Örümcek fobisi olan biri için çok şey ifade eder bu durum. Yalnızlık duygusu çıkar ilişkileriyle harmanlanıp sunulmuş okura. Kitap bittiği gibi düşündüğüm tek şey 'kim bilir Franz Kafka bu satırları ele alırken hangi psikolojideydi' oldu. İnsanı büyüklüğe götürecek yol ancak onun küçüklüğünden geçer.
1000k
2022 33. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2022 16:24
Dönüşüm Asıl değişen Gregor değil de ailesidir bana göre. Gregor fiziksel olarak değişti fakat ailesi tüm benliğini yitirdi. İnsanlara faydanız dokunuyorsa seviliyorsunuz, eğer onlara ihtiyacınız varsa yük olduğunuzu hissettirmekten asla çekinmeyeceklerdir. Yavaş yavaş dışlarlar, yalnız kalırsınız, alay ederler psikolojiniz bozulur, canınızı yakalarlar, dayanamaz ölürsünüz belki ama üzülmeyeceklerdir. Kurtuldular çünkü artık onlara faydanız yok, onlara ihtiyacınız var. Sizi bir böcek olarak görmek artık onlar için oldukça kolaydır. Sorguladım, incindim, zedelendim, yok olmak istedim okurken. Nedensizce böyle bir şey yaşarsam ne yaparım diye düşündüm. Hiç kurgu gibi değil acayip gerçek bi eserdi. Burada önemli olan fiziksel bir dönüşüm değil, sürekli yaptığı iyiliği kesmek zorunda kalan bir adamın ailesi tarafından bile nasıl dışlandığını anlatan gerçekçi bir eser. Kısaca spoilersiz özet geçmek istiyorum. Bir sabah uyanıp dönüştüğünü fark eden Gregor, son senelerinin tamamını ailesi için çalışarak, bir nevi hayatını yaşamayarak geçirmiştir. Önceleri rüya veya yanılgı sandığı bu olayın gerçek olduğunu idrak etmekte fakat çaresiz kalmaktadır. Aile bireylerinin her biri ona daha farklı yaklaşsa da Gregor umudunu ve sevgisini yitirmeden, hayal kırıklığı dolu bir kalple kalmaktadır. İnsanların acımasızlığı, en sevdiklerinin bile görünüşün değiştiği için seni sen olarak kabul etmemeleri, yavaş yavaş acı içerisinde kıvranırken hâlâ tek düşüncesi ailesi olması... Tek oturmada bitirilir fakat etkisinden de bu kadar çabuk çıkılır mı sanmam. Okumakta geç bile kaldığımın farkındayım. Bayağıdır kitaplığımı süslüyordu sıra yeni geldi. Tavsiyemdir okuyun, okutun.

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.