·168 syf.····Okunma: 27 Temmuz 2020 23:31 “Melek bilgisiyle, hayvan da bilgisizliğiyle kurtuldu, insanoğlu bu ikisi arasında keşmekeşte kaldı.”
--> Orijinal adıyla #EngereğinGözündekiKamaşma, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve yönetmen #ÖmerZülfüLivaneli'nin yazdığı romandır.
--> Eserin adı, okurların kitabın adını hatırlamakta zorluk çekmelerinden dolayı #EngereğinGözü olarak değiştirilmiştir.
--> Romanda 17. yüzyılda Osmanlı sarayında yaşamış Etiyopyalı bir hadımın ve annesi tarafından tahtından edilmiş bir Osmanlı Sultanı’nın hikâyesi anlatılır. Eserin Osmanlı Padişahı İbrahim dönemini anlattığı varsayılmaktadır.
--> #EliaKazan’ın “okuduğum en iyi kitap” dediği bu eseri #Livaneli “iktidar ateşinin çevresinde dönen pervaneleri” anlatmak için yazdığını söylemiştir.
--> Roman 1997 yılında yazara #BalkanEdebiyatÖdülü’nü getirmiş ve çeşitli dillere çevrilmiştir.
--> Arka plan olarak Osmanlı sarayı kullanılsa da romanın tarihi değil de psikolojik bir roman olduğu çok belli diyebilirim. Bir harem ağasının gözünde doğaüstü bir varlık olan efendisinin iktidarını kaybetmesi ile aşağılık bir varlığa dönüştüğünü görüyoruz.
--> Böylece yazarımız çevre koşullarının insan psikolojisi üzerindeki çarpıcı etkisini gösteriyor. Öyle ki eserde bir kul olan anlatıcımız bile yeri geliyor iktidarı umarak hükmetmenin şehvetine kapılıyor.
--> Tabii eserde yapılan eleştirilerden Osmanlı Sarayı da nasibini alıyor. Haremin gerçekleri, iktidar hırsı uğruna katledilen canlar, oynanan oyunlar açık ve net anlatılıyor.
--> Başlarda biraz sıkıcı ve sade bulsam da cümlelerin altında yatan psikolojik değişimleri fark ettikten sonra kitabı sevebildim.
--> Fakat son olarak fikrimin değişmediği bir konu var ki o da kitabın kapağı. Her ne kadar kapağına göre kitabı yargılamak yanlış ise esere uygun düşmeyen bir kapak kullanılmasını da bir o kadar yanlış buluyorum. Kapakta yan karakter olan Gülbeden yerine padişahı veyahut harem ağasını görmeyi tercih ederdim.
--> “İnsanın yarısı akıl yarısı şehvet, yarısı melek yarısı hayvandır. Yarısı yılan yarısı da balıktır. Balık olan kısmı onu suya çeker, yılan olan yanı ise toprağa doğru sürükler.”