·142 syf.····Okunma: 29 Temmuz 2020 19:07 Günümüzde Amerikan Edebiyatinin kurucularindan olarak kabul edilse de kendi doneminde Edgar Allan Poe malesef döneminin edebi zevkine hitap etmedigi icin kabul görmemiş. Çünkü o katiller , cinayetler üzerine kisa öyküler yaziyordu.
Natos yayinlarinin basimi bu kitap beş öyküden oluşuyor:
- Morgue Sokağı Cinayeti
- Kuyu ve Sarkaç
- Maelström'e Düşüş
- Geveze Yürek
- Amontillado Fıçısı
Bu kisa öykülerden Morgue Sokagi Cinayetini okurken Arthur Conan Doyle'nun Sherlock Holmes'ini okuyor veya izliyor gibi olabilirsiniz. Yazar muhakkak Poe'den etkilenmis. Poe'nin Dupin'i Doyle'nin Holmes'i oldugu cok acik. Fakat ne hikmetse Arthur Conan Doyle kendi ulkesinde bu basarisindan dolayı İngiltere Kraliçesi tarafından" Sir" unvanini alirken ( Hatta bir yerde 2.Abdulhamit’in de bu başarısından dolayı Doyle’yi İstanbul’a davet ettiğini okumuştum) malesef Edgar Allan Poe kendi ulkesinde kabul görmeyip zor bir yaşam sürmüş ve ölümünün ardindan doktorlar ölüm sebebini bile araştırma geregi duymayacak kadar deger ve kabul görmemiş.. Anlayacagimiz ölümünden sonra değer görenler listesindedir Edgar Allan Poe.
Kitaptaki beş öyküden Morgue Sokagi Cinayeti muhakkak kendi başına bir başyapıt sayılabilir. Fakat ben Kuyu ve Sarkaç isimli öyküyü de fazlaca begendim.
Keyifli okumalar dilerim