Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Şu iddiada bulunmak için Siyer okumamış olmak gerek
Erdoğan Aydın'ın İslam'ın ortaya çıkışına ilişkin yorumu ise, dini tamamen sosyo-ekonomik bir olgu olarak değerlendiren Marksist görüş çerçevesinde bir yaklaşımdır. Kaldı ki, bu yoruma kaynaklık eden, "İslam'ın, Ortadoğu'da egemen üretim ilişkilerine muhalif olmadığı, kölelik dahil sömürü ilişkilerini kutsadığı" şeklindeki iddiası da gerçeği yansıtmaktan çok, Marksist tarih anlayışının bir handikapını örneklemektedir. Şöyle ki, Marksistler İslam tarihiyle ilgili olayları kendi bağlamında anlayıp değerlendirmek yerine, olup biteni Hristiyanlığın tarihi tecrübesinden hareketle ve Marksist teoride dine biçtikleri şablona göre genelleyerek subjektif olarak değerlendirmişlerdir. Şu kadarını belirtelim ki, gerek tarihi kaynaklara gerekse Kur'an'a bakıldığında Mekkelilerin, diğer dini inançlara müsamahalı tavırlarına karşın, İslam'a yönelik sertliklerinin asıl sebebinini, İslam'ın egemen üretim ilişkilerini, egemen azınlığın çıkarlarını tehdit edeceğini fark etmeleri olduğu görülür. Güç ve iktidar sahiplerinin bu tepkilerine karşın, İslam'ı öncelikle yoksul, mazlum ve kölelerin sahiplenmesi de bunun göstergesidir.
·
2 görüntüleme
Serhat okurunun profil resmi
Sol cenahtan olup bu cenahın bakış açısıyla dini okursanız muhtemelen İhsan Eliaçık ve Eren Erdem gibi "Devrimci" peygamber figürü ile karşılaşırsınız. Erdoğan Aydın gibi dini okuyamazsanız bu dinin kodamanların dini olduğunu iddia edersiniz.
Serhat okurunun profil resmi
"Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz erdemlilik değildir. Asıl erdemli kişi Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyenlere ve özgürlüğünü kaybetmiş olanlara harcayan; namazı kılıp zekâtı verendir. Böyleleri anlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar; darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabrederler. İşte doğru olanlar bunlardır ve işte takvâ sahipleri bunlardır." "Anlaşılacağı üzere Kur'an bir iktisat teorisi önermekten ziyade bu konuda bireylerin iç dünyalarının, ahlâkının eğitimine öncelik verir. İslâm hangi iktisadi model olursa olsun adil bir iktisadi hayatın ancak erdemli insanlarla kurulabileceğini öngörür; herhangi bir iktisadi modelden çok yukarıda işaret ettiğimiz genel ilkeler üzerinde durur. Şu halde sosyalist ideallere sahip bir aydın biraz olsun hakkaniyet ölçülerini gözetir ve marksist tarih felsefesi gözlüğünün rengini saydamlaştırırsa, İslâm'ın iktisadi prensiplerini kısmen bile olsa olumlar. Örneğin İslâm'a dışarıdan bakan bir çok araştırmacı İslâm'ın bu anlayışıyla sosyalist ideoloji arasında genel hedefleri bakımından paralellik kurarlar.” Yazar da benle aynı çıkarımı yapmış
Serhat okurunun profil resmi
Karen Armstrong: İbrani peygamberleri gibi Hz.Muhammed de tek tanrıya tapınmanın sonucu olarak sosyalist diyebileceğimiz bir etik vaz etmiştir.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.