2004 2. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2004 23:01
Bu kitaba dair pek çok yorum yapılmıştır şimdiye dek, bunları tekrarlamak istemiyorum. Ancak üzerinde duracağım bir eleştirim var, aslında bu yazarın suçu değil ancak durumu romantize ederek normalleştiren insanları gördükçe üzülüyorum. Lily ve Severus arasındaki aşk hikayesini hastalıklı ve rahatsız edici buluyorum. Severus Snape'i bir karakter olarak oldukça seviyorum, kötü ve iyi yanlarıyla beraber. Yazımı bir çocuk kitabı için iyi denebilecek bir "kötü" karakter ve ana karakterimizin annesine yıllarca sadık bir şekilde aşkını sürdürmüş, hatta ana karakterimizi bu yüzden korumuş, kollamış. Buraya kadar okuyunca herhangi bir sıkıntı yok, değil mi? Ancak bu aşk hikayesi Severus'un küçük çocuklara karşı -yeri gelince onları koruyor, farkındayım- istismarcı bir tavır sergilediği gerçeğini görmezden gelmemize sebep olmamalı. Lily, Severus'un aşkına karşılık vermedi ve sevdiği adamla evlendi. Bu adam, James, henüz bir ergenken Severus'a karşı onu küçük düşürecek oldukça fazla hata yaptı -Hogwarts'ta bulunabilecek bir öğrencinin yaşı en fazla 17 ya da hadi istisnalar varsa 18 olabilir- ve bunu savunmuyorum ancak bir çocuk olduğunu da görüyorum. Şımartılmış bir çocuk. Ancak öğrencilerinin korkulu rüyası olan Severus, ergenliğini çoktan aşmış yetişkin bir adam. Anne babası ölüm yiyenler tarafından delirtilmiş bir çocuğun -Neville- böcürtünün bir ölüm yiyen değil, Voldemort değil, Snape olmasının korkunçluğunu görebiliyor musunuz? Hermione'yi her zaman küçük düşürmesi, Harry ve Ron'a karşı davranışları, Draco'yu -ki kendisini de çok severim- kayırması... Bunlar bir öğretmeni bırakın, yetişkin bir insanın yapmaması gereken türden şeyler. Ve karşılık alamadığı aşkına sapkın bir şekilde -kendimi Lily'nin yerine koyarsam ben aşık olmadığım biri tarafından yıllarca takıntılı bir şekilde -patronus mevzusu bence takıntıyı açıklıyor- sevilmek ve çocuğuma bu aşk yüzünden aslında korunsa bile kötü davranılmasını istemem. Severus Snape karakterini seviyorum ve onun kötü yanlarının da yansıtılmasını seviyorum ama bu aşkın romantize edilip "keşke biri bana bu şekilde aşık olsa" denmesini yanlış buluyorum. Severus Snape iyi bir karakter, kötü bir insan ve öğretmendir, korumak için yaptıklarını görmezden gelmesem de, diğerlerinde yarattığı travmayı bununla aklayabileceğini düşünmüyorum. Yine de tüm bunlara rağmen Rowling'in bu konuda iyi bir hikaye çıkardığına inanıyorum. Bu nedenle, bu detayı da seviyorum. Üzüntüm yalnızca bu durumun bu şekilde değil, sadece romantik yönleriyle ele alınması. Bir de buna ek olarak eklemek isterim ki... Ron ve Hermione'nin birlikteliği benim için her zaman hayal kırıklığı olacak... Bildiğim kadarıyla Rowling için de öyle, o yüzden kendisine daha çok kızgınım. Kalem senin elinde değil miydi Rowling?! Okunmalı, okutulmalı.
Harry Potter ve Ölüm YadigarlarıJ. K. Rowling · Yapı Kredi Yayınları · 201628,7bin okunma
Snapeinki zaten hep tek taraflı ve kırık kalpli bi aşktı, ama yazı güzel olmuş ellerinize sağlık 👌🏻