Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

368 syf.
8/10 puan verdi
KİTABI OKUMAYI DÜŞÜNENLERE TAVSİYE
“herkesin okuması gereken bir eser…” the Economist. Bu ifadeler kitabın ön yüzünde yer alıyor. Öncelikle söylemem gerekiyor ki bu ifadelere katılmıyorum. Tanrı Yanılgısı herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap değil. Farklı görüşlere sahip okuyucuların farklı değerlendireceği bir kitap. Eğer fikirlerinizi din konusunda oturtmamış ya da bu konuda yeni şeyler öğrenmeye istekli biriyseniz bu kitap size göre olabilir. Yer yer İncil’de ve Eski Ahit’de yer alan metinler üzerinden gitse de kitabın geneli din ve tanrı kavramı üzerinde düşünmek ve ufkunu genişletmek isteyen birisi için faydalı olabilir. Özellikle kitabın beşinci bölümünden itibaren yer alan konular (dinin ve ahlakın evrimsel kökenleri, din – ahlak – kutsal kitaplar ilişkisi) evrim, ahlak ve din konularını birlikte ele aldığı için okuması bir hayli zevkli de olabiliyor. Eğer fikirlerinizi yerine oturtmuş bir ateist ya da agnostikseniz bu kitabın büyük kısmı size tanıdık ya da kaba bir tabirle “faydasız” gelebilir. Richard Dawkins kitabın özellikle ilk bölümlerini din savunucularının tezlerine antitez üreterek kaleme almış. Eğer fikirlerinizi oturtmuş biriyseniz yanlışlığından (ya da olasılıksızlığından) emin olduğunuz bir önermenin sürekli neden yanlış (olasılıksız) olduğunu okumak gereksiz gelebiliyor. Bu okuyucuya sürekli 2 + 2’nin neden 5 olmadığını hakkında bir makale okumak gibi bir izlenim veriyor. Bu noktada kitabı okumaktan vazgeçilebiliyor. Bu okurlara kitabın özellikle 5. Bölümden sonrasını okumalarını tavsiye ediyorum. Daha önce de belirttiğim gibi bu bölümlerde dinin ve ahlakın evrimsel temelleri de irdelendiği için okuması daha zevkli ve bilgilendirici olabiliyor. Eğer koyu bir şekilde dininize bağlıysanız ya da muhafazakarsanız bu kitabı kuvvetle muhtemel beğenmeyeceksiniz ve Richard Dawkins’in kitabı yazma amacı (bu kitabı okuyan birinin ateist olmasını hedefliyor) sizin için gerçekleşmeyecek. Eskiden samimi bir şekilde inanan birisi olarak bu kitabı 5 - 10 yıl önce okusaydım fikirlerimi çok büyük bir ihtimalle değiştirmeyecekti. O yüzden bu okurlara pek tavsiye edemeyeceğim.
Tanrı Yanılgısı
Tanrı YanılgısıRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 20203,537 okunma
·
56 görüntüleme
Evin Yoldaş okurunun profil resmi
Haklı olabilirsiniz ama herhangi bir dine mensup olmayan birinin okuması kitaptan bir şey kapamayacağı anlamına gelmiyor. Ben hiçbir dine mensup değilim ve benim için rehber niteliğinde . Müslümanların kurana bakış açısı ile eşdeğer benim tanrı yanılgısına bakışım. Bir şah eser ...
Tayfun Bal okurunun profil resmi
Evet benim zaten okumasını pek tavsiye etmediğim kesim koyu bi' şekilde dinine bağlı olan muhafazakar insanlar, herhangi bir dine mensup olmayan insanlar değil. Aksine bu konuda yeni fikirlere açık bi' insan için faydalı olabilecek bi' kitap olduğunu belirtmiştim. Benim herhangi bir dine mensup olmayan bir kişiye fayda sağlamayacağını düşündüğüm kısım kitabın ilk 4 bölümü için geçerli, geneli için değil. Dawkins bu bölümlerde tekrara düşebiliyor. Ve elbette bu benim şahsi düşüncem :)
Evin Yoldaş okurunun profil resmi
Biraz acımasız olmuş sanki kitabı bitirmedim ama richardın kitabı sadece var olan sistemleri yıkmak için değil de sistem yaratmak için yazdığını ve doğru sanılan yanlışları düzeltip doğruları göstermeyi amaçladığını düşünüyorum :l
Tayfun Bal okurunun profil resmi
Elbette! Ama bunu daha çok 5. bölümden sonra yapmış. Zaten bölüm başlıkları da bununla uyumlu. (Tanrı Varsayımı, Tanrı Neredeyse Kesin Olarak Neden Yoktur gibi) Bahsettiğim "yanlışlığından emin olduğunuz bir önermenin sürekli neden yanlış olduğunu okumak gereksiz gelebiliyor." kısmı kitabın ilk 4 bölümü için geçerli. Herhangi bir dine bağlı olmayan biri için dinin yanlışlığını savunmak gereksiz gelebiliyor. (En azından benim fikrim böyle :) ) Ama dediğiniz gibi 5. bölümden itibaren sadece sistem yıkmak için değil yaratmak için de yazıyor. Özellikle son üç bölümde.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.