2020 75. kitabı
İsviçreli gotik dönemi yazarı Jeremias Gotthelf'in bu novellası 1842 yılında yazıldığında neredeyse hiçbir okura ulaşamamış ve yerel düzeyde kalmışken bir asır sonra Elias Canetti ve Thomas Mann'ın övgüleri sayesinde kendisine okur bulabildi. Bir tiranın olmayacak dileklerini can tehlikesi altında yerine getirmeye çalışan bir grup köylünün çareyi Şeytan'la anlaşmakta bulması üzerine gelişen olaylar "canavarla savaşırken canavarlaşmamayı" dolaylı yoldan ele alıp canavarla savaşırken bir başka canavardan medet ummamayı öğütlüyor. Bir din adamı olan yazar Gotthelf (Albert Bitzius) bu karanlık masalda kaçınılmaz bir biçimde tanrı sevgisini ön plana alıyor ve kurtuluşu tanrıdan korkmak ve onun inayetini sağlamakta görüyor. Neredeyse hiç diyalogun olmadığı bölümsüz bir novella olsa da Kara Örümcek kendini okutabilen bir eser. Kusurları da yazarının profesyonel bir edip olmamasından kaynaklı. Kara Örümcek, bir şekilde Stephen King'i dahi etkilemiş. Zira yazarın Storm of the Century/Yüzyılın Fırtınası adlı senaryo-romanı da Kara Örümcek'ten doğrudan alınmış temalar üzerine kurulu. Her iki kitabı okuyanlar bağlantıyı hemen fark edecektir. Hikayedeki şiddet unsurunu kullanmada Gotthelf, King'den daha ileride ve korkusuz.
Kara ÖrümcekJeremias Gotthelf · İthaki Yayınları · 2020346 okunma