Okuyoruz ve Okuduğumuzu Anlatıyoruz
2020 1. kitabı
Öncelikle, kendisine kitap eleştirmeni olmayı hedef kılan Oğuzhan Saygılı beyin 'ilk göz ağrısı' olarak nitelendirdiği kitabının, Kitaplarla Söyleşi 1, sunuşu İskender Öksüz hocaya ait. Hal buysa okuyucunun, kitabı yüksek beklentilerle okumaya başlamasına sebebiyet veriyor. Nitekim beklentileri karşıladığını da söyleyebiliriz. Bahsini geçirdiğimiz kitap dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, içerisinde birtakım başarı hikayeleri barındırıyor. Hikayelerin sahipleri Türk veyahut Türk olmayan kişilerin (bu kişilerin özenle seçilmiş olduğunu belirtmek gerekir) yaşadıkları dönüm noktaları, karşılaştıkları engeller karşısındaki dik ve kararlı duruşları ve de neticesinde başarıyla mükafatlandırılmaları anlatılıyor. Hikayelerin her kısmında yazarın biyografi ve otobiyografi okumaktan ayrıca okuduklarını tahlil etmekten keyif aldığı, hatta hikayeleri aktarırken halkın kişisel gelişim kitaplarına karşı biriktirdiği önyargıları yıkma gayesi güttüğü anlaşılıyor. Yazar bölüm sonlarına kendi değerlendirmelerini de, değerlendirmelerin büyük çoğunluğu yazarın 2010 yılında Erzurum Gazetesine yazdığı yazılar, eklemeyi unutmamış. Yazar, hikayeleri kaleme alırken ülkemizde de yaşanan eksiklik/aksaklıklar hakkında farkındalık yaratıyor. (misal olarak: Gençlere verilen önem, yaratılış kaynaklı olan olmayan engeller, engellere aranan çareler vs.). Peşine gelen iki bölüm biraz daha tarih kaynaklı konular içeriyor. Batı gözüyle Türkler ve Osmanlı Devleti'nin son demlerinden söz ediliyor. Son bölüme geçtiğimizdeyse, bize Fatih Kerimi'yi daha yakından tanıtıyor. Kerimi'nin yaşam öyküsünü ve muhtelif toplumsal konulardaki görüşlerini sunuyor. İtiraf etmek gerekirse okumaktan en keyif aldığım bölüm bu bölüm oldu. Bütünüyle kitaba baktığımızda, Oğuzhan Saygılı beyin okuduğu kitapları daha fazla kişiye ulaştırmamasından doğan sıkıntıyı içinde yaşayışını ve üzerinde hissettiği samimi sorumluluğu bizler derinden hissettik. Bu yoldaki çabalarını fark etmemek mümkün değil. Bizler de bu yolda kendisine, Allah'tan güç kuvvet dileriz. Keyifli okumalar.. Kitap Şuuru 'na teşekkür ederim.
Eğitim
Kitaplarla Söyleşi 1Oğuzhan Saygılı · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 2017156 okunma