2020 92. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2020 18:38
Tutku benim okuduğum ikinci Jeanette Winterson kitabı. Geçen yıl yine bu zamanlar ilk tanışma kitabımız olan Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın'ı okumuş ve çok beğenmiştim. Tutku'yu okuma vesilem ise sabah yürüyüşlerimin vazgeçilmez eşlikçisi Deniz Yüce Başarır ve onun hazırladığı muhteşem podcast serisi Ben Okurum oldu. Kendilerine teşekkürü borç bilir herkese Ben Okurum'u dinlemeyi şiddetle tavsiye ederim. Tutku'da neler mi var? Tarih var, aşk var, aile ve insan ilişkileri var, savaşın yıkıcılığı var, ölüm var, insanların hırsları var, arayışlar ve bulamayışlar sizin anlayacağınız tutkunun envai çeşidi var. Tabiii ünlü Fransız komutan Napolyon var onu da unutmamak lazım. Fransız asker Henri ve Venedikli güzel Villanelle romanın esas oğlan ve esas kızı. Hikayeyi de onların ağzından dinliyoruz kitap boyunca. Bu iki genç kendi ülkelerinde kendi hayatlarını sürdürürken, ortak bir kader birliği yapacaklarından habersiz yaşayıp giderler, ta ki yolları kesişinceye kadar. Henri Napolyon'a hayran bir Fransız askeridir. Büyük bağlılık duyduğu Napolyon'a hizmet etme şetefine nail olması , onu tutkuyla bağlı olduğu Napolyon'dan tanıdıkça soğumasına neden olur. Napolyon'un da tutkuları vardır. En büyük tutkusu Avrupa'yı baştan başa fethetmek olan Napolyon'un Josephine olan tutkusu da herkes tarafından bilinir. Ancak bilinmeyen bir tutkusu da tavuk yemektir. Evet Napolyon tavuk yemeye tutkundur. Villanelle ise Venedik'te tanıştığı ondan yaşça büyük bir kadına aşık olarak tutkuyla tanışır. Roman Fransa'dan Rusya'ya oradan İtalya'ya, Venedik sokaklarına ve kanallarina uzanan bir gezinti de yaptırıyor okura. İlginç olan ise Winterson'ın bu kitabı yazdığında Venedik'e hiç gitmemiş ve görmemiş olması.Bu da iyi bir yazar olmanın ve hayal gücünün sonucu ol sa gerek. Tutku'da Winterson "Neyi tehlikeye attığın neye değer verdiği gösterir." diyor.Umarım kimse değer verdiklerini bir gün tehlikeye atmak zorunda kalmaz ve sevdikleri ile sınanmaz. Hayata tutku ile bağlanan ve cesurca yaşabilenlere.... Bol kitaplı, bol okumalı , sağlıklı günleriniz olsun.
TutkuJeanette Winterson · Sel Yayıncılık · 2021478 okunma
1.239 Gösterim
Bence en güzel kitabı vişnenin cinsiyeti okumanızı tavsiye ederim❤️