·296 syf.····Okunma: 15 Ağustos 2020 15:14 Burada asıl amaç kapitalizm. Kapitalist sistemi ve paranın etkisini ana karakter gordon’un iç dünyasına ışık tutarak anlatıyor. Gordon’un paraya karşı açtığı savaş tek başına iken başarılı bir mücadele gibi gözükse de rosemary ile olan birlikteliği bu savaşın sonucunu belirliyor. Benim takıldığım kısım gordon’un rosemary’ye olan bakış açısı ve onun kendisine olan sevgisini sürekli para ile ilişkilendirmesi. Gordon kapitalist düzene karşı çıkan bir kahraman gibi görünse de benim gözümde özgüvensiz ve zayıf biri. Kendi açımdan yorumlayacak olursam rosemary bir kadın olarak sürekli para isteği ile ilişkilendiriliyor. Günümüz erkek egemen toplumun kapitalist düzene bakış açısıda tam olarak bu olacaktı zaten. Hamile kalan rosemary gordon’a seçme şansı tanısa da aslında onu para dünyasına girmeye zorluyor. Ana tema bir erkeğin para ile mücadelesi ve bir kadının bu mücadeleye noktayı koyması. Rosemary defalarca aşağılanmasına rağmen, onuru kırılmasına rağmen her defasında gordon’a geri dönüyor. Onun kendi karakteri ve onuru kitapta aslında işlenmiyor çünkü önemli olan gordon ve onun ne hissettiği. Bana Adem ve Havva’yı anımsatıyor bu kitap. Gordon kötülüğe yani kapitalizme savaş açmışken rosemary onu kapitalizmin, kötülüğün içine sürükleyen kadın karakter olarak karşımıza çıkıyor. Tıpkı havva gibi. Bu cinsiyet ayrımı yapan yaklaşım beni biraz rahatsız etti açıkcası bu nedenle kitabı okurken sürekli karakterle kavga ettim.